Προϋπολογισμό 24 δισ. ευρώ παρουσίασε η κυβέρνηση Μελόνι για το 2024 στην Ιταλία - 3 δισ. για τη δημόσια υγεία

Η κυβέρνηση Μελόνι ολοκλήρωσε σήμερα την κατάρτιση του νέου κρατικού προϋπολογισμού, ύψους 24 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Όπως δήλωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός, στα μέτρα περιλαμβάνονται φορολογικές ελαφρύνσεις για τις εργαζόμενες μητέρες, ενώ από το δεύτερο παιδί και πέρα, ο βρεφονηπιακός σταθμός θα παρέχεται απολύτως δωρεάν στις ιταλικές οικογένειες.

«Αποφασίσαμε να διαθέσουμε 3 δισεκατομμύρια ευρώ για την δημόσια υγεία, με κύριο στόχο να μειωθούν, με ουσιαστικό τρόπο, οι λίστες αναμονής στα νοσοκομεία, τόσο για τις εξετάσεις, όσο και για τις επεμβάσεις», πρόσθεσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά το φορολογικό σύστημα της χώρας, η κλίμακα του 23% πρόκειται να ισχύσει, από εδώ και στο εξής, για όλα τα ετήσια εισοδήματα ύψους μέχρι 28.000 ευρώ. Η Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε, επίσης, ότι η ειδική κάρτα «Αφιερωμένη σε εσένα» (Dedicata a te), με την οποία παρέχεται οικονομική βοήθεια στις ασθενέστερες οικονομικά οικογένειες για αγορά ειδών πρώτης ανάγκης, θα συνεχίσει να ισχύει και το επόμενο έτος.

«Είναι ένας ρεαλιστικός προϋπολογισμός, ο οποίος συγκεντρώνει τους οικονομικούς πόρους προς ουσιαστικές κατευθύνσεις και λέει “όχι” στις σπατάλες», τόνισε η Ιταλίδα πρωθυπουργός.

Ο δε υπουργός Οικονομικών, Τζανκάρλο Τζορτζέτι, πρόσθεσε ότι είναι «αισιόδοξος και πιστεύει πως θα δοθεί το αναγκαίο “πράσινο φως” από τις Βρυξέλλες, και ότι θα υπάρξει θετική αντίδραση από τις αγορές». Ο κρατικός προϋπολογισμός της χώρας απαιτεί, φυσικά, πριν από το τέλος του έτους, την οριστική έγκριση του ιταλικού κοινοβουλίου.