Ισραηλινός στρατός: Στους 199 έφτασαν οι όμηροι από τη Χαμάς

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι 199 άνθρωποι απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου και κρατούνται όμηροι από την ισλαμική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, σύμφωνα με επικαιροποιημένο απολογισμό.

Ο προηγούμενος απολογισμός που ανακοινώθηκε χθες έκανε λόγο για 155 ομήρους.

«Ενημερώσαμε τις οικογένειες των 199 ομήρων», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Εκεχειρία… χωρίς τους εμπόλεμους στη νότια Γάζα: Διαψεύδουν Νετανιάχου, Χαμάς

Σύγχυση επικρατεί τις τελευταίες ώρες σχετικά με την αναφερόμενη εκεχειρίαπου ανακοινώθηκε νωρίτερα στη νότια Γάζα, έπειτα από υποτιθέμενη συμφωνία ανάμεσα σε ΗΠΑ, Ισραήλ και Αίγυπτο. Μισή ώρα αφότου πηγές ασφαλείας στην Αίγυπτο διέρρευσαν ότι η συμφωνία επρόκειτο να εφαρμοστεί στις 9 το πρωί της Δευτέρας (τοπική ώρα), το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου διέψευσε κάτι τέτοιο. Το γραφείο Τύπου της Χαμάς είπε επίσης στο Reuters ότι δεν έχει καμία πληροφορία για ανθρωπιστική εκεχειρία.

Προηγούμενες αναφορές του Reuters έκαναν λόγο για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη νότια Γάζα με μεσολάβηση Αιγύπτου-ΗΠΑ-Ισραήλ, η οποία θα επιτρέψει στο πέρασμα της Ράφα να ανοίξει για λίγο σήμερα, έτσι ώστε η ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει στη Γάζα και ορισμένοι Παλαιστίνιοι διπλής υπηκοότητας να εξέλθουν στην Αίγυπτο. Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης ότι η διάβαση θα άνοιγε ξανά στις 9 το πρωί της Δευτέρας (τοπική ώρα) για αρκετές ώρες.

Σημειώνεται ότι το Ισραήλ έχει αποκλείσει τα δύο συνοριακά του περάσματα με τη Γάζα και επέβαλε «πλήρη πολιορκία» στο έδαφος, εμποδίζοντας τις προμήθειες καυσίμων, ηλεκτρισμού και νερού. Αυτό αφήνει το πέρασμα της Ράφα με την Αίγυπτο ως τη μόνη βιώσιμη διέξοδο για να βγουν οι άνθρωποι από τον θύλακα. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε την Κυριακή, μετά από συνάντηση με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ότι το εν λόγω πέρασμα θα ανοίξει για να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας.