Παγκόσμια ανησυχία για γενικευμένη ανάφλεξη στη Μ. Ανατολή – Τα βλέμματα στο Ιράν

Σε κοινή δήλωσή τους το βράδυ της Δευτέρας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι υποσχέθηκαν την “σταθερή και ενωμένη υποστήριξή τους στο κράτος του Ισραήλ και την απερίφραστη καταδίκη της Χαμάς και των τρομακτικών τρομοκρατικών ενεργειών της”.

 

Σύμφωνα με τη κοινή δήλωση των δυτικών ηγετών: “Ξεκαθαρίζουμε ότι οι τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς δεν έχουν καμία δικαιολογία, καμία νομιμοποίηση και πρέπει να καταδικαστούν παγκοσμίως. Δεν υπάρχει ποτέ καμία δικαιολογία για την τρομοκρατία”.

Οι δυτικές δυνάμεις εχουν αποστείλει ήδη προειδοποιήσεις διά της διπλωματικής οδού στην Τεχεράνη ώστε να αποτραπεί μια άμεση εμπλοκή του Ιράν στην σύρραξη μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ . Οι υποστηριζόμενες από το Ιράν δυνάμεις της Χεζμπολάχ έχουν ήδη πλήξει με ρουκέτες, από το έδαφος του Λιβάνου το βόρειο Ισραήλ, ενώ είναι γνωστές οι σχέσεις που διατηρεί το ιρανικό καθεστώς με τη Χαμάς την οποία ενισχύει οικονομικά και εξοπλίζει . Ένα δεύτερο μέτωπο στα σύνορα του Ισραήλ με το Λίβανο θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια σε γενικευμένη ανάφλεξη στην περιοχή.

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει στοιχεία που να υποδηλώνουν άμεση συμμετοχή του Ιράν στις επιθέσεις της Χαμάς

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει πληροφορίες ή στοιχεία που να υποδηλώνουν άμεση συμμετοχή του Ιράν στις επιθέσεις που εξαπέλυσε η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κέρμπι, καταγγέλλοντας παράλληλα τον ρόλο της Τεχεράνης στην κρίση.

“Το Ιράν υποστηρίζει εδώ και καιρό την Χαμάς και άλλα τρομοκρατικά δίκτυα στην ευρύτερη περιοχή”, είπε στο δίκτυο MSNBC. “Από αυτήν την άποψη, το Ιράν είναι σαφώς συνυπεύθυνο. Ωστόσο, όσον αφορά συγκεκριμένα στοιχεία για αυτές τις επιθέσεις, όχι δεν έχουμε τίποτα”, συμπλήρωσε.

Τουρκία :Να ιδρυθεί παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ

Μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της Χαμάς  η Αγκυρα επιχειρει αν κρατησει τη στάση των ισων αποστάσεων . Ο Ερντογάν χθες είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον πρόεδρο του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζοκ, τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς και τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίπ Μικάτι και τόνισε πως η Τουρκία θα αυξήσει τις προσπάθειές της για τον τερματισμό των συγκρούσεων και την ειρήνευση στην περιοχή.

Ο Ερντογάν την Κυριακή είχε δηλώσει πως πρέπει να ιδρυθεί παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ και το ΥΠΕΞ της Τουρκίας με ανακοίνωσή του υποστήριξε πως «δίνει μεγάλη σημασία στην αποκατάσταση της ηρεμίας στην περιοχή το συντομότερο δυνατό και καταδικάζει σθεναρά την απώλεια ζωών αμάχων. Τονίζουμε ότι οι πράξεις βίας και οι σχετικές κλιμακώσεις δεν θα ωφελήσουν κανέναν και καλούμε τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν τα παρορμητικά βήματα».

ΠΟΥ : Να δημιουργηθεί ανθρωπιστικός διάδρομος στη Γάζα 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε ότι υπήρξαν συνολικά 11 επιθέσεις σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης – στους οποίους περιλαμβάνονται ιατρικές εγκαταστάσεις, ασθενοφόρα και πάροχοι φροντίδας – κατά τις πρώτες 36 ώρες της νέας σύγκρουσης στη Γάζα.

“Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να δημιουργηθεί ένας ανθρωπιστικός διάδρομος για την απρόσκοπτη, σωτήρια παραπομπή ασθενών και τη μετακίνηση ανθρωπιστικού προσωπικού και βασικών υγειονομικών προμηθειών”, δήλωσε ο ΠΟΥ.

Συνομιλίες Κατάρ με Χαμάς και Ισραήλ 

Τη Δευτέρα, το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ δήλωσε ότι βρισκόταν σε συνομιλίες με τη Χαμάς και Ισραηλινούς αξιωματούχους, μεταξύ άλλων για μια πιθανή ανταλλαγή κρατουμένων. Ούτε το Ισραήλ ούτε η Χαμάς επιβεβαίωσαν ότι συνομιλούσαν. Ένας αξιωματούχος της Χαμάς που εδρεύει στη Ντόχα δήλωσε ότι η ομάδα δεν ήταν ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις για ανταλλαγή κρατουμένων με το Ισραήλ κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών.