Πρώτη, μαζική κινητοποίηση κατά της Μελόνι - Πρωτοστατεί η μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση της χώρας

Είναι η πρώτη τόσο μαζική πρωτοβουλία από τότε που πριν ένα χρόνο ορκίσθηκε στην Ιταλίαη νέα δεξιά συμμαχία, η οποία ηγείται της χώρας.

Εκτός από τους εργαζόμενους και συνταξιούχους, εγγεγραμμένους στο συνδικάτο, πρόκειται να δώσουν το «παρών» εθελοντικές οργανώσεις που βοηθούν τους μετανάστες και δίνουν μάχη για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και μέλη και στελέχη της Αριστεράς και του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος.

Το συνδικάτο αμφισβητεί ορισμένες από τις κυριότερες επιλογές της κυβέρνησης Μελόνι: από την απροθυμία να εγκρίνει τον κατώτατο μισθό (η Ιταλία είναι μια από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες όπου δεν προβλέπεται), μέχρι την φορολογική πολιτική, η οποία, σύμφωνα με το CGIL, ευνοεί τους πολίτες με υψηλότερα εισοδήματα.

Το συνδικάτο προσπαθεί να εκφράσει την δυσαρέσκεια των πολιτών

Ο Μαουρίτσιο Λαντίνι, γραμματέας της συνδικαλιστικής οργάνωσης, η οποία μετρά πάνω από 5 εκατομμύρια μέλη, πρόκειται να τονίσει ότι η Ιταλία δεν καταβάλλει αρκετές προσπάθειες για να επιτευχθεί η ειρήνη στην Ουκρανία, ενώ την ίδια στιγμή η κυβερνητική συμμαχία των Αδελφών της Ιταλίας, της Φόρτσα Ιτάλια και της Λέγκα, ξοδεύει χρόνο και ενέργεια με στόχο να «περάσει» από το κοινοβούλιο, μια ακόμη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων και να αποδυναμώσει την δημόσια υγεία και παιδεία. Όπως είχε συμβεί, ουσιαστικά και με τις κυβερνήσεις του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σε φάσεις κατά τις οποίες η αντιπολίτευση δυσκολεύεται να αντικρούσει την κυβέρνηση, το συνδικάτο προσπαθεί να εκφράσει την δυσαρέσκεια και την αντίθεση των πολιτών που θεωρούν ότι η χώρα πρέπει να ακολουθήσει εντελώς διαφορετική κατεύθυνση.

Όπως και με τον Μπερλουσκόνι, ένα από τα κύρια αιτήματα της σημερινής κινητοποίησης, είναι η συνολική υπεράσπιση του ιταλικού Συντάγματος, των εγγυήσεων και ισορροπιών που προβλέπει. Αρχίζοντας από την σαφή διάκριση ανάμεσα σε εκτελεστική και δικαστική εξουσία. «Ήρθε η στιγμή να υψώσουμε την φωνή μας, να υπερασπίσουμε τη δημοκρατία, να εξεγερθούμε για να αλλάξουμε την χώρα» τόνισε, χαρακτηριστικά, ο γραμματέας του μεγαλύτερου ιταλικού συνδικάτου.