Πληθαίνουν τα ερωτηματικά σχετικά με τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας με τους 150 νεκρούς στις γαλλικές Άλπεις καθώς το ενδεχόμενο της τρομοκρατικής ενέργειας μοιάζει να απομακρύνεται ακόμη περισσότερο. Φως στο εξελισσόμενο θρίλερ αναμένεται να ρίξει το περιεχόμενο του ενός από τα δύο μαύρα κουτιά που εντοπίστηκε στο σημείο της συντριβής και στο οποίο, παρά την μεγάλη καταστροφή που έχει υποστεί, φαίνεται ότι παραμένουν αποθηκευμένα ηχητικά δεδομένα από συνομιλίες και θορύβους εντός του πιλοτηρίου, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν τους εμπειρογνώμονες σε ένα πρώτο, έστω, συμπέρασμα.
«Καταφέραμε να πάρουμε κάποια ηχητικά δεδομένα -πρόκειται για αρχεία που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμα για να βγάλουμε συμπεράσματα σχετικά με το τι συνέβη» είπε ο Ρεμί Ζούτι, εκπρόσωπος της υπηρεσίας έρευνας αεροπορικών δυστυχημάτων της Γαλλίας – BEA. Συμπλήρωσε, όμως, ότι πιθανώς θα χρειαστεί εβδομάδες ίσως και μήνες για να εξεταστούν και αποκρυπτογραφηθούν τα δεδομένα αυτά. Μέχρι το βράδυ της Κυριακής δεν ήταν σαφές τι έχει απογίνει το δεύτερο μαύρο κουτί καθώς αρχικώς ανακοινώθηκε ότι εντοπίστηκε μόνο το προστατευτικό του κάλυμμα αλλά στην συνέχεια διαψεύστηκε.
Ο εκπρόσωπος της γαλλικής υπηρεσίας έρευνας, Ρεμί Ζούτι, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη το απόγευμα, δήλωσε ότι το αεροσκάφος έχει διαλυθεί σε τόσα μικρά κομμάτια που φαίνεται ότι δεν υπήρξε καμία έκρηξη στον αέρα και ότι πετούσε μέχρι την τελευταία στιγμή της πρόσκρουσής του στον ορεινό όγκο.
Το τελευταίο μήνυμα του αεροσκάφους στον πύργο ελέγχου φαίνεται πως ήταν ένα μήνυμα ρουτίνας που επιβεβαίωνε την πορεία του. Και καταγράφεται σχεδόν ένα μόλις λεπτό πριν από την έναρξη, με βάση τουλάχιστον τα υπάρχοντα στοιχεία, της καθόδου του με σταθερή ταχύτητα, η οποία, ορισμένοι εμπειρογνώμονες, δεν απέκλεισαν ότι μπορεί να διήρκησε και περισσότερο από οκτώ λεπτά, όπως υπολογιζόταν τις πρώτες ώρες μετά την συντριβή. Οι χειριστές δεν έστειλαν κανένα σήμα κινδύνου αν και φαίνεται ότι είχαν χρόνο, κάτι που έχει τροφοδοτήσει δύο κυρίως σενάρια: είτε την απώλεια των αισθήσεών τους λόγω αποσυμπίεσης, είτε των λανθασμένων ενδείξεων των ηλεκτρονικών συστημάτων με αποτέλεσμα όταν πλέον συνειδητοποίησαν ότι κάτι δεν πάει καλά να μην προλάβουν να αντιδράσουν. Πάντως, σύμφωνα με στοιχεία, ο συγκεκριμένος τύπος αεροσκάφους, το Α320 έχει καταγραφεί ότι παρουσιάζει ενίοτε «ξαφνικές βυθίσεις» και μάλιστα πριν από περίπου τέσσερις μήνες διανεμήθηκε στους πιλότους που χειρίζονται τέτοια αεροσκάφη ειδικό εγχειρίδιο οδηγιών για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο, το οποίο όμως δεν εξηγείται γιατί συμβαίνει.
Βάσει των τελευταίων, διορθωμένων, αναφορών από την Germanwings, η πλειονότητά τους (72) ήταν Γερμανοί, στη συνέχεια Ισπανοί (35) ενώ επέβαιναν και υπήκοοι Βρετανίας, Τουρκίας, ΗΠΑ, Αυστραλίας, Δανίας, Ολλανδίας, Βελγίου, Ισραήλ, Καζακστάν, Βενεζουέλας, και Ιαπωνίας. Η λίστα με τα ονόματα των επιβατών δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, καθώς αναμένεται να ενημερωθούν ακόμα κάποιοι συγγενείς των επιβαινόντων. Τα ονόματα των πιλότων δεν έχουν ανακοινωθεί όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα για το δυστύχημα, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της BEA.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Germanwings Κάρστεν Σπορ, οποίος χαρακτήρισε εκ νέου «ανεξήγητο» το δυστύχημα, δήλωσε ότι θα υπάρξει ειδική πτήση από τη Βαρκελώνη στη Μασσαλία αύριο στις 08:45 (τοπική ώρα) για μέλη των οικογενειών των θυμάτων. Τα μέλη των οικογενιών θα μεταφερθούν στο σημείο της τραγωδίας ενώ το έργο της περισυλλογης των σορών συνεχίζεται υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες καθώς η περιοχή είναι εξαιρετικά δυσπρόσιτη και οι καιρικές συνθήκες κακές.
Επί τόπου Μέρκελ, Ολάντ, Ραχόι
Στο σημείο της συντριβής βρέθηκε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, οι οποίοι έφτασαν στις γαλλικές Άλπεις για να ενημερωθούν και να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα. Στις σύντομες δηλώσεις τους, αφού εξέφρασαν την οδύνη τους, υποστήριξαν ότι θα γίνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να διαλευκανθούν τα αίτια της τραγωδίας.
Μεσίστιες πνέουν οι σημαίες στα δημόσια κτίρια της Ισπανίας και της Γερμανίας, ενώ μία γερμανική, μία γαλλική και μία ισπανική σημαία δεμένες με μία μαύρη κορδέλα, τοποθετήθηκαν σε χωράφι στο χωριό Λε Βερνέτ που βρίσκεται κοντά στο σημείο της συντριβής.
Η εισαγγελία της Μασσαλίας, που διαχειρίζεται από τη νομική πλευρά την αεροπορική τραγωδία, έχει ανοίξει έρευνα για ανθρωποκτονία από αμέλεια, ενώ ανάλογη διαδικασία έχει ξεκινήσει και η εισαγγελία του Ντύσελντορφ.