Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης περιμένει ο νικητής των εκλογών στη Σλοβακία, Ρόμπερτ Φίτσο

Ο Ρόμπερτ Φίτσo, το κόμμα του οποίου κέρδισε τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στη Σλοβακία, δήλωσε πως θα περιμένει να λάβει από την πρόεδρο της χώρας εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Εκτίμησε μάλιστα ότι οι συνομιλίες για τη δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού μπορεί να διαρκέσουν τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Ο Φίτσο, που δεσμεύτηκε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας να σταματήσει τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, δήλωσε επίσης σε συνέντευξη Τύπου πως η Σλοβακία έχει μεγαλύτερα προβλήματα από την Ουκρανία και πως θα κάνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες, προσθέτοντας πως η θέση του δεν έχει αλλάξει.

Με την καταμέτρηση των ψήφων σχεδόν από όλες τις εκλογικές περιφέρειες της χώρας να έχει ολοκληρωθεί, το κόμμα SMER-SSD του Φίτσο εξασφάλισε σχεδόν το 23%, με δεύτερο, με ποσοστό 18% ,το κόμμα Progresivne Slovensko (Προοδευτική Σλοβακία, PS).

Πάντως τα exit poll έδιναν στο PS του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μιχάλ Σιμέτσα προβάδισμα.

Σε κάθε περίπτωση, το πρώτο κόμμα θα χρειαστεί να συμμαχήσει με μικρότερα για να σχηματίσει κυβέρνηση με πλειοψηφία στο σλοβάκικο κοινοβούλιο των 150 εδρών.

Η επόμενη κυβέρνηση θα αντικαταστήσει συμμαχία της κεντροδεξιάς, στην εξουσία από το 2020, που μεταβλήθηκε τρεις φορές σε τρία χρόνια, πάντως προσέφερε αξιόλογη στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία.

Οι χθεσινές εκλογές στο κράτος των 5,4 εκατομμυρίων κατοίκων, που είναι μέλος της ΕΕ και του NATO, χαρακτηρίζονταν καθοριστικές για το εάν η Μπρατισλάβα θα παραμείνει στη πορεία ταύτισης με τη Δύση ή εάν θα στραφεί στη Ρωσία. Η προεκλογική εκστρατεία σημαδεύτηκε από υψηλά επίπεδα παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο.