Πλημμύρισε η Νέα Υόρκη

Οι έντονες βροχοπτώσεις που έπληξαν τη Νέα Υόρκη και τη γύρω περιοχή το πρωί της Παρασκευής διέκοψαν την εξυπηρέτηση των κύριων γραμμών του μετρό με συνέπεια η κυβερνήτης να κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

 

Σε φωτογραφίες και πλάνα που δημοσιεύθηκαν από τοπικά μέσα ενημέρωσης και αναρτήθηκαν σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης διακρίνονται αυτοκίνητα να κινούνται με δυσκολία στους πλημμυρισμένους δρόμους. Κάποιοι από αυτούς είναι εντελώς μπλοκαρισμένοι, με το νερό να φτάνει μέχρι τα παράθυρα των οχημάτων.

Το πρωί της Παρασκευής εκδόθηκαν προειδοποιήσεις για πλημμύρες στο Μανχάταν, το Μπρούκλιν, το Κουίνς, το Μπρονξ, το Στάτεν Αϊλαντ και το Λονγκ Αϊλαντ. Στο Μπρούκλιν το νερό είχε φτάσει τα 20 εκατοστά, ενώ στο Σέντραλ Παρκ στα 15 εκατοστά.

Η κυβερνήτης προέτρεψε τους Νεοϋορκέζους να παραμείνουν στα σπίτια τους αν μπορούν και δήλωσε ότι οι κρατικοί αξιωματούχοι προετοιμάζουν ομάδες διάσωσης από πλημμύρες στις κομητείες Νασάου και Ουέστσεστερ.

«Είναι ζωτικής σημασίας όλοι οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης και να αποφύγουν τους πλημμυρισμένους δρόμους», ανέφερε η κυβερνήτης σε δήλωσή της.

Πάνω από 8 εκατομμύρια πολίτες έλαβαν ειδοποιήσεις για τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ώστε να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί.

Πλημμύρισε η Νέα Υόρκη-1Αστυνομικός από το σώμα της Νέας Υόρκης παρακολουθεί τα αυτοκίνητα που κινούνται στον πλημμυρισμένο αυτοκινητόδρομο FDR, στο Μανχάταν, μετά το πέρασμα της τροπικής καταιγίδας «Οφηλία» από τις βορειοανατολικές πολιτείες και τον Ατλαντικό. Ο δήμαρχος Ερικ Ανταμς κήρυξε την πόλη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, προειδοποιώντας τους κατοίκους να μετακινούνται με μεγάλη προσοχή και να βρίσκονται σε επιφυλακή έως σήμερα το πρωί. REUTERS / Andrew Kelly

Πολλοί σταθμοί του πολυδαίδαλου δικτύου του μετρό της πόλης πλημμύρισαν εν μέρει και ορισμένες γραμμές διέκοψαν τη λειτουργία τους στο Μπρούκλιν, όπως η G, που συνδέει την περιοχή με το Κουίνς.

«Εξακολουθούμε να αντλούμε νερά από τις γραμμές σε σταθμούς του Μπρούκλιν και του Μανχάταν», ανέφερε η διεύθυνση του μετρό στον επίσημο λογαριασμό της στην πλατφόρμα Χ.

Ολες οι πτήσεις προς το αεροδρόμιο LaGuardia της Νέας Υόρκης έχουν ανασταλεί λόγω της έντονης βροχόπτωσης.

Χάος στη Νέα Υόρκη από τις πλημμύρες – Κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας δήλωσε ότι ο χώρος ανεφοδιασμού καυσίμων του αεροδρομίου και οι κοντινοί δρόμοι έχουν πλημμυρίσει.

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία, οι καταιγίδες οφείλονται σε ένα χαμηλό βαρομετρικό κατά μήκος των ακτών του Ατλαντικού.

Οι Αρχές της πολιτείας αντιμετωπίζουν με μεγάλη ανησυχία το φαινόμενο, ιδίως μετά το πέρασμα του τυφώνα «Ιντα», τον Σεπτέμβριο του 2021, που στοίχισε τη ζωή σε 13 ανθρώπους, οι περισσότεροι εκ των οποίων παγιδεύτηκαν σε υπόγεια σπιτιών που είχαν μετατραπεί σε διαμερίσματα.