Σύλληψη εν ώρα μαθήματος σε σχολείο στη Γαλλία - Έβαλαν χειροπέδες σε 14χρονο μετά από καταγγελία για bullying

Σε σύλληψη ενός 14χρονου αγοριού εν ώρα μαθήματος προχώρησε η αστυνομία στη Γαλλία, ύστερα από καταγγελία για εκφοβισμό, με την κυβέρνηση να επικροτεί την αντίδραση των Aρχών.

Η γαλλική κυβέρνηση υπερασπίστηκε τη σύλληψη ενός έφηβου αγοριού κατά τη διάρκεια μαθήματος επειδή φέρεται να εκφόβιζε τρανς συμμαθητή του. Ωστόσο, η πρωτοφανής αυτή ενέργεια εξόργισε πολλούς μαθητές και γονείς, παρά την ευρεία υποστήριξη για την πάταξη του σχολικού εκφοβισμού, αναφέρει δημοσίευμα του Guardian.

Τη Δευτέρα το 14χρονο αγόρι βρέθηκε με χειροπέδες και αποβλήθηκε από την τάξη του, στο προάστιο Aλφορβίλ του Παρισιού.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ολιβιέ Βεράν δήλωσε ότι η σύλληψη έγινε «σε συμμόρφωση» με τις πολιτικές εναντίον των καταχρηστικών συμπεριφορών και είχε στόχο να στείλει ένα πολύ ηχηρό μήνυμα στους μαθητές που εκφοβίζουν.

«Με αυτόν τον τρόπο θα βάλουμε τέλος σε αυτή τη μάστιγα της παρενόχλησης. Είναι επίσης ο τρόπος με τον οποίο θα προστατεύσουμε τα παιδιά μας», δήλωσε.

Σοκ για τους γονείς και τους μαθητές του σχολείου στη Γαλλία

Αστυνομική πηγή δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι η απόφαση για τη σύλληψη του αγοριού «βασίστηκε στη φύση των εξαιρετικά σοβαρών απειλών, που απαιτούσαν επείγουσα κράτηση».

Το φερόμενο ως θύμα, που βρίσκεται στη διαδικασία φυλομετάβασης και φοιτά σε διαφορετικό σχολείο, στοχοποιήθηκε με σχόλια όπως «Θα σου κόψουμε τον λαιμό» και «Απεχθάνομαι τον τύπο σου», «Πήγαινε να πεθάνεις, πήγαινε να αυτοκτονήσεις».

Στο σχολείο του 14χρονου αγοριού, οι γονείς και οι συμμαθητές του σοκαρίστηκαν από τη σύλληψη, ρωτώντας αν θα μπορούσε να γίνει μετά τη λήξη του σχολικού ωραρίου. «Είναι ακόμα ένας έφηβος, ένας ανήλικος», δήλωσε η μητέρα ενός μαθητή. «Πραγματικά δεν είναι φυσιολογικό, παρότι είμαι εναντίον του εκφοβισμού που συνέβαινε» πρόσθεσε.

Ένας άλλος 14χρονος μαθητής που ήταν μάρτυρας της σύλληψης δήλωσε στο AFP ότι «ο διευθυντής χτύπησε την πόρτα και μας ανακοίνωσε ότι γίνεται σύλληψη. Οι αστυνομικοί μπήκαν μέσα, του έπιασαν τα χέρια και φόρεσαν χειροπέδες στον συμμαθητή μας».

«Νόμιζα ότι ήταν αδύνατον να μπει η αστυνομία μέσα σε τάξη. Ήμασταν σοκαρισμένοι, κάποιοι γελούσαν νευρικά» πρόσθεσε.

«Τέτοιες συλλήψεις δεν πρέπει να γίνονται μέσα στην τάξη»

Ο Ντιντιέ Ζορζ, μέλος σωματείου εκπαιδευτικών, δήλωσε ότι, αν και τηρήθηκαν οι κανονισμοί για τη σύλληψη, «δεν είναι αυτό που συνιστούμε για μια παρέμβαση».

«Η κοινή λογική υπαγορεύει ότι τέτοιες συλλήψεις δεν πρέπει να γίνονται μέσα στην τάξη, ακόμη κι όταν είναι απολύτως δικαιολογημένες», υποστήριξε.

Η διαμάχη έρχεται λίγες ημέρες αφότου αποκαλύφθηκε ότι εκπαιδευτικοί είχαν στείλει απειλητική επιστολή στους γονείς ενός αγοριού που είχαν καταγγείλει πως το παιδί τους εκφοβιζόταν επί μήνες από συμμαθητές του, λέγοντας ότι οι δημόσιες δηλώσεις τους με τις οποίες διαμαρτύρονταν για τον εκφοβισμό ήταν «απαράδεκτες» και τους προέτρεπαν να υιοθετήσουν μια «εποικοδομητική» στάση. Το αγόρι, που αναγνωρίστηκε ως ο Νικολά, 15 ετών, αυτοκτόνησε αργότερα, στις 5 Σεπτεμβρίου, σε προάστιο του Παρισιού, μία ημέρα αφότου οι μαθητές επέστρεψαν στο σχολείο μετά τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Ο Γάλλος υπουργός Παιδείας, Γκαμπριέλ Ατάλ, χαρακτήρισε την επιστολή «ντροπιαστική» και υποσχέθηκε «επαγρύπνηση» σχετικά με τους κινδύνους του εκφοβισμού.