Με τον αριθμό των νεκρών να παραμένει συγκεχυμένος και τη θάλασσα να ξεβράζει συνεχώς πτώματα, η Λιβύη ζει μια βιβλική καταστροφή, χωρία ακόμη να μπορεί να μετρήσει τις πληγές που άφησε η κακοκαιρία Daniel.
Οι διασώστες οργώνουν τις παραλίες της στη Βόρεια Λιβύη αναζητώντας θύματα
Οι καταστροφικές πλημμύρες σάρωσαν κυρίως την πόλη Ντέρνα της ανατολικής Λιβύης. Όπως δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας στην κυβέρνηση της ανατ. Λιβύης Χίσεμ Άμπου Σκιούατ, έχουν καταμετρηθεί περισσότερα από 5.300 πτώματα στην πόλη, εκτιμώντας πως ο αριθμός αυτός ενδέχεται να διπλασιαστεί.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της παράλληλης κυβέρνησης που είναι εγκατεστημένη στη Βεγγάζη, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ότι 3.190 θύματα είχαν ταφεί μέχρι την Τετάρτη, 14/9, διευκρινίζοντας πως μεταξύ αυτών είναι 400 αλλοδαποί, κυρίως Σουδανοί και Αιγύπτιοι. Η τύχη περισσότερων από 2.400 κατοίκων εξακολουθεί να αγνοείται, συμπλήρωσε.
Οι αρχές στην ανατολική Λιβύη εκφράζουν φόβους ότι ο απολογισμός των πλημμυρών που σάρωσαν την Ντέρνα και τις γειτονικές περιοχές μετά το πέρασμα της καταιγίδας Daniel θα αυξηθεί δραματικά. «Η θάλασσα ξεβράζει συνεχώς δεκάδες πτώματα», υπογράμμισε ο Χίσεμ Αμπού Σκιουάτ, ενώ οι διασώστες ζητούν περισσότερους σάκους για την περισυλλογή θυμάτων.
Ο δήμαρχος της Ντέρνα, Αμπντουλμενάμ Αλ Γαΐτι, είπε ότι στην περιοχή έχουν φτάσει ομάδες διασωστών από την Αίγυπτο, την Τυνησία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Τουρκία και το Κατάρ. «Στην πραγματικότητα, χρειαζόμαστε ομάδες ειδικευμένες στην ανάσυρση πτωμάτων. Φοβάμαι ότι θα πέσει επιδημία στην πόλη, λόγω του μεγάλου αριθμού των νεκρών κάτω από τα χαλάσματα και στο νερό», είπε.
«Χρειαζόμαστε σάκους για τα σώματα», είπε ο Λούτφι αλ Μισράτι, ο επικεφαλής των διασωστών, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Al Jazeera.
Λίμνες στη Σαχάρα
Αποκαλυπτικές είναι οι εικόνες που έδωσε ο δορυφόρος Sentinel 2 του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Copernicus, σύμφωνα με το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου.
Στη διπλή εικόνα απεικονίζεται η Βορειοανατολική Λιβύη, πριν και μετά το πέρασμα του Daniel. Όπως φαίνεται, στις πλημμυρισμένες εκτάσεις σχηματίστηκαν υδάτινες επιφάνειες που μοιάζουν με λίμνες στην καρδιά της Σαχάρας.
Αντίστοιχα σοκαριστικές είναι καιοι δορυφορικές λήψεις που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία Maxar Technologies, με την Ντέρνα «πριν» και το μετά».
Πολλές χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Τουρκία, στέλνουν στη Λιβύη ανθρωπιστική βοήθεια και εξοπλισμό για να δημιουργηθούν νοσοκομεία στις πληγείσες περιοχές.
Συμφωνία των δυο κυβερνήσεων
Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει το BBC NEWS oι δύο αντίπαλες κυβερνήσεις στη Λιβύη έβαλαν προσωρινά στην άκρη τις διαφορές τους και συντονίζουν τις προσπάθειες παροχής βοήθειας για τα θύματα των πλημμυρών από κοινού, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του ΟΗΕ. Ειδικότερα τόσο η ανατολική όσο και η δυτική κυβέρνηση της Λιβύης ζήτησαν διεθνή βοήθεια και συνεργάζονται μεταξύ τους για να παρέχουν βοήθεια στους τραυματίες και στις οικογένειες των θυμάτων.