Ερντογάν: «Συζήτησα με τον Μπάιντεν για τα F16 και συνδέει το θέμα με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ»

Με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ συνδέει ο Τζο Μπάιντεν το ζήτημα της πώλησης F-16 στην Τουρκία, όπως αποκάλυψε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής της G-20 στο Νέο Δελχί.

Η συνάντηση ήταν σύντομη και στα όρθια, όπως είπε ο Ερντογάν. «Είχαμε μια συνάντηση με τον κ. Μπάιντεν, έστω και όρθιοι. Εκεί συζητήσαμε και το θέμα των F-16. «Επανειλημμένως είπε ότι (το ζήτημα) συνδέεται με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ» πρόσθεσε.

Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε: «Αν εσύ συνδέεις τα F-16 με τη Σουηδία και λες ότι υπάρχει το Κογκρέσο μου να υπολογίσω, έχω και εγώ το δικό μου Κογκρέσο που είναι η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση».

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση είναι αυτή που θα αποφασίσει και όχι ο ίδιος για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. «Η Σουηδία πρέπει να κάνει τα καθήκοντά της» συμπλήρωσε προσθέτοντας πως «η προσέγγιση αυτή μας ενοχλεί σοβαρά».

Για την επιστροφή της Ρωσίας στη συμφωνία για τα σιτηρά

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στις προσπάθειες για την επιστροφή της Ρωσίας στη συμφωνία για τα σιτηρά και την πρόσφατη συνάντησή του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο Σότσι.

«Καταβάλλουμε εντατικές προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε 100 χιλιάδες ανθρώπους. Έχουμε κάνει πολλές διπλωματικές κινήσεις. 33 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών παραδόθηκαν στις διεθνείς αγορές. Χάρη στην πρωτοβουλία αυτή, αποτρέψαμε μια επισιτιστική κρίση. Η πρωτοβουλία παρατάθηκε 3 φορές. Κατά την επίσκεψή μου στο Σότσι στις αρχές της εβδομάδας, συζητήσαμε για άλλη μια φορά το θέμα αυτό με τον Πούτιν. Ως Ρωσία, Κατάρ και Τουρκία, θέλουμε να παραδοθεί 1 εκατομμύριο τόνοι σιτηρών σε όσους υποφέρουν στην Αφρική. Είναι σημαντικό να αποτρέψουμε οποιαδήποτε κίνηση που θα κλιμακώσει την ένταση», ανέφερε.

«Οι επιθέσεις κατά μουσουλμάνων έχουν ξεπεράσει τα όρια της ανοχής»

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην καύση του Κορανίου από διαδηλωτές, σε χώρες της Ευρώπης. «Με τις προτάσεις και τις προσπάθειες της χώρας μας, η επίθεση στα ιερά βιβλία καταδικάστηκε στη δήλωση της G20», είπε, προσθέτοντας ότι «οι επιθέσεις με στόχο τους μουσουλμάνους έχουν πλέον ξεπεράσει τα όρια της ανοχής στις δυτικές χώρες και έχουν μετατραπεί σε θύελλα μίσους. Το κάψιμο του Ιερού Κορανίου υπό αστυνομική προστασία είναι μια πολύ ξεκάθαρη πρόκληση», επισήμανε και υποστήριξε ότι οι χώρες ακολουθούν την τακτική του «δεν βλέπω, δεν ακούω, δεν μιλάω».

«Κανείς δεν μπορεί να περιμένει από εμάς να παραμείνουμε σιωπηλοί. Πιστεύω ότι όλες οι χώρες θα πρέπει τώρα να ακολουθήσουν πιο αποφασιστική πολιτική. Αν ο νόμος είναι απαραίτητος, θα πρέπει να γίνει γρήγορα» συμπλήρωσε.

Σε κάθε περίπτωση, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε νέα αναφορά στον αιώνα της Τουρκίας.

«Καθώς οι προκαταλήψεις κατά της χώρας μας καταρρίπτονται, θα προστεθούν νέοι θεσμοί. Θα δούμε τις διεθνείς επενδύσεις να αυξάνονται ακόμη περισσότερο. Δεν θα χάσουμε ποτέ τον στόχο μας για τον αιώνα της Τουρκίας».

Στο πλαίσιο των επαφών του στη Σύνοδο της G20, ο Ερντογάν είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), τον Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, πρόεδρο της Βραζιλίας, τον Γιουν Σουκ Γιολ, πρόεδρο της Νότιας Κορέας, τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον Ατζέι Μπάνγκα, πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας.