Πτήση MH370: Είναι αυτός ο τρόπος για να βρουν επιτέλους το αεροπλάνο που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς το 2014;

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορούν τελικά να αποκαλύψουν τι συνέβη στην πτήση MH370 της Malaysia Airlines – ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της εποχής μας – σχεδόν μια δεκαετία μετά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς στη Φλόριντα, η απάντηση μπορεί να περιέχεται στα κελύφη μικρών καρκινοειδών που ονομάζονται βαλανόστρακα, τα οποία προσκολλήθηκαν σε κομμάτια από τα συντρίμμια του αεροπλάνου.

Τα κελύφη τους περιέχουν πληροφορίες σχετικά με τις διαφορετικές θερμοκρασίες νερού στις οποίες έχουν εκτεθεί κατά τη διάρκεια της ζωής τους, λένε σε μια νέα μελέτη.

Οι ακαδημαϊκοί πιστεύουν ότι οι πληροφορίες αυτές μπορούν να βοηθήσουν στην ανίχνευση της κίνησης των καρκινοειδών μέχρι το σημείο όπου προσκολλήθηκαν για πρώτη φορά στα συντρίμμια – και με τη σειρά τους στο σημείο όπου το MH370 χτύπησε στο νερό.

Οι επιστήμονες ανέπτυξαν μια νέα τεχνική για να ανακατασκευάσουν τη διαδρομή και την προέλευση των συντριμμιών της εξαφανισμένης πτήσης MH370 που χάθηκε πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό το 2014 με 239 επιβάτες.

Τι είναι η μέθοδος που θα χρησιμοποιήσουν οι επιστήμονες

Η μέθοδος, η οποία περιγράφεται στο περιοδικό AGU Advances,περιλαμβάνει την ανάλυση της χημείας του κελύφους των βαλανόστρακων για τον προσδιορισμό των περιβαλλοντικών συνθηκών, όπως η θερμοκρασία και οι συνθήκες ωκεάνιου ρεύματος, υπό τις οποίες αναπτύχθηκαν οι θαλάσσιοι οργανισμοί.

Οι ερευνητές, μεταξύ των οποίων και ο Gregory Herbert από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα, άρχισαν να εργάζονται πάνω στην ιδέα όταν είδαν φωτογραφίες από τα συντρίμμια του αεροπλάνου που ξεβράστηκαν στην ακτή του νησιού Ρεϊνιόν στις ακτές της Αφρικής ένα χρόνο μετά τη συντριβή.

«Το flaperon ήταν καλυμμένο με αχιβάδες και μόλις το είδα αυτό, άρχισα αμέσως να στέλνω μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στους ερευνητές, επειδή ήξερα ότι η γεωχημεία των κελυφών τους θα μπορούσε να δώσει στοιχεία για την τοποθεσία της συντριβής», δήλωσε ο δρ Herbert.

Καρκινοειδή που αναπτύσσονται σε ελεγχόμενο περιβάλλον στο πλαίσιο πειράματος ανάπτυξης για τη μελέτη
Καρκινοειδή που αναπτύσσονται σε ελεγχόμενο περιβάλλον στο πλαίσιο πειράματος ανάπτυξης για τη μελέτη / Φωτογραφία: University of South Florida

 

Οι οργανισμοί με κέλυφος, όπως οι αυτοί, αναπτύσσουν καθημερινά το κέλυφός τους παράγοντας στρώματα παρόμοια με τους δακτυλίους των δέντρων, με τη χημεία κάθε στρώματος να καθορίζεται από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος νερού τη στιγμή που σχηματίστηκε.

Οι ερευνητές πιστεύουν πως η νέα μέθοδος θα μπορούσε να αποκαλύψει πού ακριβώς βρίσκεται το αεροπλάνο, ή τουλάχιστον να περιορίσει τις περιοχές προς αναζήτηση στον Ινδικό Ωκεανό.

«Το αεροπλάνο εξαφανίστηκε πριν από περισσότερα από εννέα χρόνια και όλοι εργαστήκαμε με στόχο να εισαγάγουμε μια νέα προσέγγιση που θα βοηθήσει στην επανάληψη της έρευνας, η οποία διακόπηκε τον Ιανουάριο του 2017, και η οποία θα μπορούσε να συμβάλει στο να κλείσουν κάπως οι υποθέσεις για δεκάδες οικογένειες όσων επέβαιναν στο αγνοούμενο αεροπλάνο», δήλωσε ο Nassar Al-Qattan, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

«Η γνώση της τραγικής ιστορίας πίσω από το μυστήριο έδωσε κίνητρο σε όλους όσοι συμμετείχαν σε αυτό το έργο να πάρουν τα δεδομένα και να δημοσιευτεί αυτή η εργασία», δήλωσε.

Μυστήριο με την πτήση MH370

Παρόλο που κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς συνέβη στο MH370, πιστεύεται ευρέως ότι το αεροπλάνο έπεσε στον Ινδικό Ωκεανό εξαιτίας αρκετών κομματιών από συντρίμμια που επιβεβαιώθηκε ότι αποτελούσαν μέρος του αεροπλάνου.

Το MH370 – ένα εμπορικό αεροσκάφος Boeing 777 – εξαφανίστηκε στις 8 Μαρτίου 2014 αφού απογειώθηκε από το διεθνές αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ στη Μαλαισία με προορισμό το Πεκίνο.

Και οι 239 επιβαίνοντες πιστεύεται ότι έχασαν τη ζωή τους λίγο μετά τη μυστηριώδη εκτροπή του αεροσκάφους από την πορεία του προς τα δυτικά πάνω από τη Θάλασσα Ανταμάν στον Ινδικό Ωκεανό.