Λάθος σε σχέδιο πτήσης γαλλικής εταιρείας προκάλεσε το χάος, τι εκτιμούν για το black out στη Βρετανία

Ένα «τεχνικό πρόβλημα» που έπληξε τα συστήματα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας του Ηνωμένου Βασιλείου έχει προκαλέσει χάος στα αεροδρόμια όχι μόνο της χώρας, αλλά και ολόκληρου του κόσμου, με τις Αρχές να αποκλείουν την «κυβερνοεπίθεση».

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε χθες το πρωί στην έδρα της Εθνικής Υπηρεσίας Εναέριας Κυκλοφορίας (NATS) όταν το σύστημα σχεδιασμού πτήσεων παρουσίασε βλάβη και έγινε αισθητό λίγες ώρες αργότερα, με καθυστερήσεις πτήσεων από και προς τη Βρετανία και χιλιάδες επιβάτες των αεροπορικών εταιρειών να περνούν ώρες ολόκληρες αποκλεισμένοι σε κάποιο αεροδρόμιο ή εντός των αεροπλάνων, τα οποία ήταν έτοιμα για απογείωση.

Μάλιστα, εκτιμάται ότι ακυρώθηκαν περί τις 1.200 πτήσεις από και προς τη Βρετανία, ενώ χιλιάδες άλλες αντιμετώπισαν καθυστερήσεις. Το πρόβλημα αποκαταστάθηκε χθες το απόγευμα, ωστόσο οι αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια προειδοποίησαν πως εξακολουθούν να υπάρχουν «σημαντικές καθυστερήσεις».

Αποκλείστηκε η κυβερνοεπίθεση – Τι μπορεί να φταίει

Την ώρα που περίπου 200.000 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι ακόμη και σήμερα σε μέρη όπου δεν θα έπρεπε να βρίσκονται, με 200 πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο να έχουν ακυρωθεί, καθώς το πλήρωμα και τα αεροσκάφη βρίσκονται εκτός θέσης, οι Αρχές προσπαθούν να βρουν τι έφταιξε.

Ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών, Μαρκ Χάρπερ, μιλώντας σήμερα στο GB News, απέκλεισε πάντως την κυβερνοεπίθεση.

Ερωτηθείς για το τι συνέβη, ο υπουργός δήλωσε: «Ήταν ένα τεχνικό σφάλμα. Δεν πιστεύουμε ότι επρόκειτο για περιστατικό κυβερνοασφάλειας. Κι αυτό που θα συμβεί τώρα με ένα περιστατικό αυτού του μεγέθους είναι ότι θα υπάρξει ανεξάρτητη επανεξέταση».

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας πρόκειται να συντάξει έκθεση τις επόμενες ημέρες, δήλωσε ο Χάρπερ. «Έχει περάσει σχεδόν μία δεκαετία από τότε που υπήρξε ένα τέτοιο σημαντικό ζήτημα. Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι δεν θα ξανασυμβεί, λόγω της αναστάτωσης που προκλήθηκε στους επιβάτες σε όλη τη χώρα» πρόσθεσε.

Την είδηση πως δεν πρόκειται για κυβερνοεπίθεση επιβεβαίωσαν κυβερνητικές πηγές και αξιωματούχοι των αερομεταφορών και στους Times, σημειώνοντας πως το πρόβλημα θα μπορούσε να οφείλεται σε ένα λανθασμένα κατατεθειμένο σχέδιο από μια γαλλική αεροπορική εταιρεία.