Στις 15 Οκτωβρίου οι βουλευτικές εκλογές στην Πολωνία - Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Στις 15 Οκτωβρίου θα διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές στην Πολωνία, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος Αντρέι Ντούντα.

Οι εκλογές θα καθορίσουν τις σχέσεις της Βαρσοβίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια περίοδο που η Πολωνία αντιμετωπίζει αυξανόμενες εντάσεις στα ανατολικά της σύνορα.

Το αποτέλεσμα των εκλογών στο μεγαλύτερο ανατολικό κράτος-μέλος του μπλοκ είναι πιθανό να επηρεάσει την προοπτική αναθέρμανσης των σχέσων μεταξύ Βαρσοβίας και Βρυξελλών, σχέσεις που έχουν επιδεινωθεί από διαμάχες για ζητήματα όπως το κράτος δικαίου και η μετανάστευση.

Οι εκλογές θα αποφασίσουν επίσης ποιο κόμμα θα ηγηθεί της χώρας – μέλους του ΝΑΤΟ και βασικού συμμάχου της Ουκρανίας – και θα οδηγήσει την Πολωνία σε μια περίοδο αυξανόμενης αστάθειας στα ανατολικά σύνορά της, εν μέσω ανησυχίας για την παρουσία μισθοφόρων της Wagner στη Λευκορωσία και την αύξηση του αριθμού των μεταναστών που επιχειρούν να περάσουν παράνομα τα σύνορα.

«Αποφάσισα να δώσω εντολή για τη διεξαγωγή αυτών των εκλογών στις 15 Οκτωβρίου 2023», δήλωσε ο Ντούντα στην πλατφόρμα X. «Το μέλλον της Πολωνίας είναι υπόθεση όλων μας! Ασκείστε τα δικαιώματά σας!»

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κυβερνών εθνικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), που βρίσκεται στην εξουσία από το 2015, διατηρεί οριακό προβάδισμα έναντι του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, της φιλελεύθερης Πλατφόρμας Πολιτών (PO).

Ωστόσο, ακόμη κι αν ο νικητής των εκλογών του 2015 και του 2019 καταφέρει μια άνευ προηγουμένου τρίτη κατά σειρά εκλογική νίκη, είναι απίθανο να εξασφαλίσει πλειοψηφία στη Βουλή, αφήνοντας έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο συγκρότησης κυβερνητικού συνασπισμού με το ακροδεξιό κόμμα Συνομοσπονδία.

Το PiS έχει επικεντρώσει μέχρι στιγμής την εκστρατεία του στην αύξηση του ύψους των οικονομικών ενισχύσεων στο πλαίσιο της πολιτικής του για τα επιδόματα τέκνων, ενώ διαμηνύει ότι θα τηρήσει σκληρή γραμμή για την ασφάλεια των συνόρων και επικρίνει, όπως λέει, την υποτελή προσέγγιση του PO στις σχέσεις της χώρας με την ΕΕ και τη Γερμανία.

Το κόμμα σχεδιάζει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με τη συμφωνία της ΕΕ για τη μετανάστευση, στην οποία αντιτίθεται η σημερινή πολωνική κυβέρνηση. Μάλιστα, το δημοψήφισμα ενδέχεται να διεξαχθεί την ίδια ημέρα με τις βουλευτικές εκλογές.

Το PO τονίζει ότι η απομάκρυνση του PiS από την εξουσία είναι αναγκαία για να ξεμπλοκάρουν κονδύλια της ΕΕ που έχουν παγώσει λόγω διαφωνιών για το κράτος δικαίου και για να αντιστραφούν οι αλλαγές στο δικαστικό σώμα και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης που οι επικριτές υποστηρίζουν ότι έχουν διαβρώσει τα δημοκρατικά πρότυπα στη χώρα.