Nordic Monitor: Πώς η Τουρκία του Ερντογάν κατασκοπεύει τη Γερμανία

Καταδικαστική για τη συμπεριφορά της Τουρκίας κατά της Γερμανίας είναι ογκώδης έκθεση της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Ο στενός φίλος της Γερμανίας και σύμμαχός της στο ΝΑΤΟ, διεξάγει επιχειρήσεις κατασκοπείας και πληροφοριών στο γερμανικό έδαφος. Αυτό θεωρείται απειλή για τη συνταγματική τάξη και την κοινωνική συνοχή της Γερμανίας και εγείρει σημαντικές ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια, όπως και για ντις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Το Nordic Monitor, που παρουσιάζει το περιεχόμενο της έκθεσης από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών και για την Κοινότητα (Bundesministerium des Innern und für Heimat, BMI), επισημαίνει ότι η Τουρκία, μαζί με τη Ρωσία, την Κίνα, τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν είναι οι «κύριοι παράγοντες κατασκοπείας με στόχο τη Γερμανία». Οι χώρες αυτές εξαπολύουν και κυβερνοεπιθέσεις που κατευθύνουν οι υπηρεσίες πληροφοριών, όπως και επιχειρήσεις για την επιρροή.

Με τον χρόνο, αναφέρει η έκθεση, οι κατασκοπευτικές δραστηριότητες εναντίον της Γερμανίας «γίνονται όλο και πιο πολύπλευρες και εξελιγμένες» και συνιστούν «σοβαρή απειλή για τη Γερμανία και τα γερμανικά συμφέροντα και είναι επιζήμιες για την εθνική κυριαρχία της Γερμανίας».

Οι τουρκικές υπηρεσίες είναι κεντρικό τμήμα του τουρκικού κρατικού μηχανισμού και παίζουν κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να πετύχει τους στόχους του. Σε αυτό το πλαίσιο στόχος των δραστηριοτήτων στη Γερμανία είναι όσοι αντιτίθενται (ή νομίζουν οι τουρκικές αρχές ότι αντιτίθενται) στην τουρκική κυβέρνηση.

Η έκθεση βλέπει και μια περισσότερο μακροπρόθεσμη επιρροή αυτών των επιχειρήσεων από την Τουρκία (και άλλες ξένες δυνάμεις). Την αποδυνάμωση των διαπραγματευτικών θέσεων της Γερμανίας στη διεθνή της πολιτική και, αφετέρου, την διατάραξη της κοινωνικής συνοχής.

Η Γερμανία στο στόχαστρο της ΜΙΤ

Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται αισθητή αύξηση της επιθετικής στοχοποίησης επικριτών και γενικά αντιφρονούντων που ζουν στη Γερμανία από την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών MIT, όπως και άλλες τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών. Δύο είναι οι βασικές παράμετροι.

Ο «πόλεμος» της κυβέρνησης Ερντογάν με το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν διεξάγεται σε όλα τα επίπεδα, ακόμη και στο εξωτερικό. Πολλά μέλη του κινήματος έχουν αναζητήσει καταφύγιο -ή έχουν άσυλο- στη Γερμανία. Το ίδιο ισχύει και για Κούρδους.

Η άλλη όψη της επιρροής της Τουρκίας έχει να κάνει με την σημαντική υποστήριξη που παρέχει η κυβέρνηση Ερντογάν σε φιλοτουρκικές κυβερνητικές ομάδες, ιδίως σε ισλαμιστικές και ακροδεξιές ομάδες που δρουν στη Γερμανία. Αυτή η στήριξη έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει τις εσωτερικές υποθέσεις της Γερμανίας, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την έκταση της ξένης επιρροής στο γερμανικό έδαφος.

Συνεργασία με απαγορευμένη οργάνωση

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Τουρκικής Χεζμποπλάχ, που δραστηριοποιείται κυρίως μεταξύ του κουρδικού πληθυσμού της Τουρκίας και στη Γερμανίας. Παρά το γεγονός ότι περιλαμβανόταν επισήμως από το 2000 στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων στην Τουρκία και κατεστάλη, πολλά μέλη της αφέθηκαν ελεύθερα από τη φυλακή χάρη στην κυβέρνηση Ερντογάν.

Η κατάσταση αυτή, συνεχίζει το Nordic Monitor, εγείρει ερωτήματα σχετικά με την προσέγγιση της τουρκικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της Χεζμπολάχ και του πολιτικού της βραχίονα, του Κόμματος Ελεύθερη Αιτία (HÜDA-PAR). Το γεγονός ότι το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ συνήψε επίσημα συμμαχία με το HÜDA-PAR στις τελευταίες εκλογές και είχε μια αποτελεσματική συνεργασία την τελευταία δεκαετία υποδηλώνει ένα ανησυχητικό επίπεδο συνεργασίας με μια ομάδα που έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση.

Η εκλογή τριών ηγετικών στελεχών της HÜDA-PAR στην τουρκική Εθνοσυνέλευση με το ψηφοδέλτιο του ΑΚΡ υπογραμμίζει τις πιθανές επιπτώσεις αυτής της συμμαχίας στο πολιτικό τοπίο της Τουρκίας. Ο αντίκτυπος επεκτείνεται και στη Γερμανία.

Η εμπλοκή και των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών στην υποστήριξη της Χεζμπολάχ στην Τουρκία αποτελεί πηγή περαιτέρω ανησυχίας. Και οι δύο μυστικές υπηρεσίες έχουν χρησιμοποιήσει τη Χεζμπολάχ ως μέσο για την προώθηση των αντίστοιχων συμφερόντων και προγραμμάτων τους. Η παροχή χρηματοδότησης και άλλης υποστήριξης για την οργάνωση στην Τουρκία και τις θυγατρικές της στην Ευρώπη υποδηλώνει μια πιθανή συνεργασία που μπορεί να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στην περιφερειακή και διεθνή δυναμική.

Επιπλέον, η παρουσία της Δύναμης Κουντς (επίλεκτης δύναμης των ιρανών Φρουρών της Επανάστασης), που λειτουργεί με την τουρκική ονομασία Tevhid Selam, υπογραμμίζει την πολυπλοκότητα της κατάστασης.

Έρευνα σχετικά με τις δραστηριότητες της Δύναμης Κουντς που διεξήχθη μεταξύ 2011 και 2014 από εισαγγελείς στην Κωνσταντινούπολη, ενέπλεξε βασικούς συμβούλους του Ερντογάν με το δίκτυο. Οι ενέργειες του Ερντογάν να σταματήσει την έρευνα, όταν αυτή ενοχοποιούσε άτομα του στενού του κύκλου, ουσιαστικά παρείχαν στη Χεζμπολάχ και στη Tevhid Selam, ατιμωρησία από τυχόν ποινικές διώξεις στην Τουρκία.

Η παρουσία των Γκρίζων Λύκων

Οι δραστηριότητες των Γκρίζων Λύκων στη Γερμανία, μαζί με τους στενούς δεσμούς τους με το τουρκικό κράτος και την MIT, αποτελούν ακόμη ένα ζήτημα που απασχολεί τις γερμανικές αρχές. Οι ξενοφοβικές και αντισημιτικές τάσεις της ομάδας, καθώς και η εμπλοκή της σε δραστηριότητες οργανωμένου εγκλήματος δημιουργούν σοβαρές προκλήσεις για την ασφάλεια της Γερμανίας. Στη Γερμανία δρουν πάνω από 12..000 υποστηρικτές του κινήματος.

Η σύνδεσή της με το ακραίο κόμμα MHP προσθέτει άλλο ένα επίπεδο πολυπλοκότητας, λένε οι Γερμανοί, καθώς το MHP είναι εταίρος του κυβερνώντος ΑΚΡ και έχει ισχυρή παρουσία στις μυστικές υπηρεσίες, τον στρατό και την αστυνομία της Τουρκίας.

Η παρατήρηση της έκθεσης ότι οι ενώσεις των Γκρίζων Λύκων προσπαθούν να προβάλλουν μια μετριοπαθή δημόσια εικόνα, ενώ εσωτερικά καλλιεργούν μια ακροδεξιά εξτρεμιστική ιδεολογία, απλώς υπογραμμίζει πόσο δύσκολη είναι η αποτελεσματική αναγνώριση και αντιμετώπιση πιθανών απειλών για την ασφάλεια.

Πηγή: Protothema.gr