Γιατί οι φωνές μας αλλάζουν καθώς μεγαλώνουμε;

Ο Sir Elton John σημείωσε ρεκόρ όταν περισσότερα από επτά εκατομμύρια άτομα συντονίστηκαν για να παρακολουθήσουν την τελευταία του εμφάνιση στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο 76χρονος τραγουδιστής αναμφίβολα γνωρίζει πώς να μαγεύει τα πλήθη, αλλά εκείνοι που ακολούθησαν την πορεία του κατά τη διάρκεια των δεκαετιών θα έχουν παρατηρήσει πόσο έχει αλλάξει η φωνή του κατά τη διάρκεια της καριέρας του.

Οι φωνητικές χορδές είναι αυτές που παράγουν τον ήχο της φωνής σας. Βρίσκονται στον λάρυγγα, ένα μέρος του αναπνευστικού συστήματος που επιτρέπει στον αέρα να περάσει από το λαιμό σας στους πνεύμονές σας. Όταν ο αέρας διέρχεται από τους πνεύμονες και μέσω του λάρυγγα, προκαλεί δόνηση των φωνητικών χορδών – παράγοντας ήχο.

Πριν από την εφηβεία, υπάρχει πολύ μικρή διαφορά στον ήχο που παράγουν οι φωνητικές χορδές μεταξύ γυναικών και ανδρών. Αλλά κατά την εφηβεία, οι ορμόνες αρχίζουν να ασκούν τον ειδικό ρόλο τους. Αυτό αλλάζει τη δομή του λάρυγγα –καθιστώντας το «μήλο του Αδάμ» πιο εμφανές στους άνδρες– και το μήκος των φωνητικών χορδών. Μετά την εφηβεία, το μήκος τους είναι περίπου 16 mm στους άνδρες και 10 mm στις γυναίκες.

Οι φωνητικές χορδές των γυναικών είναι επίσης 20%-30% πιο λεπτές μετά την εφηβεία. Αυτές οι πιο κοντές, λεπτότερες φωνητικές χορδές είναι ο λόγος για τον οποίο οι γυναίκες έχουν συνήθως υψηλότερη φωνή από τους άνδρες.

Καθώς μεγαλώνουμε, ο λάρυγγας αρχίζει να αυξάνει την περιεκτικότητά του σε ανόργανα άλατα, καθιστώντας τον πιο άκαμπτο και περισσότερο σαν οστό παρά χόνδρο. Αυτή η αλλαγή μπορεί να αρχίσει να συμβαίνει ήδη από τα τριάντα – ειδικά στους άνδρες.

Ενώ οι φωνητικές χορδές γερνούν με τον ίδιο ρυθμό στους περισσότερους ανθρώπους, πολλοί παράγοντες, όπως ο τρόπος ζωής μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο βλάβης τους – και έτσι μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που ακούγεται η φωνή σας.

Το κάπνισμα και το αλκοόλ, είναι δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα, όπως επίσης και ορισμένα φάρμακα.

Ένας άλλος παράγοντας του τρόπου ζωής μπορεί να είναι η υπερβολική χρήση, η οποία παρατηρείται συνήθως σε τραγουδιστές και άλλα άτομα που χρησιμοποιούν πολύ τη φωνή τους κατά τη διάρκεια της εργασίας, όπως οι δάσκαλοι. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια ασυνήθιστη κατάσταση που ονομάζεται οίδημα Reinke, η οποία μπορεί επίσης να προκληθεί από το κάπνισμα. Το οίδημα του Reinke προκαλεί τη διόγκωση του υγρού στις φωνητικές χορδές, αλλάζοντας τη φωνή και συχνά κάνοντάς την πιο βαθιά.

Αν και δεν μπορούμε να βοηθήσουμε ορισμένες από τις αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία που συμβαίνουν στις φωνητικές μας χορδές, μπορούμε να διατηρήσουμε μέρος της φωνητικής μας ποιότητας και ικανότητας μέσω της συνεχούς χρήσης. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί, σε πολλές περιπτώσεις, όσοι τραγουδούν παρουσιάζουν σημαντικά λιγότερη φωνητική αλλαγή με την ηλικία.

Το τραγούδι ή η ανάγνωση δυνατά καθημερινά μπορεί να δώσει στις φωνητικές χορδές αρκετή άσκηση για να επιβραδύνει την πτώση τους. Εν ολίγοις, χρειάζεται και στη χρήση των φωνητικών χορδών, ισορροπία και εξάσκηση.