Ολλανδία: Πώς φτάσαμε στην κατάρρευση της κυβέρνησης συνασπισμού

Η ολλανδική κυβέρνηση κατέρρευσε εξαιτίας της διαφωνίας μεταξύ των κομμάτων του συνασπισμού σχετικά με τις πολιτικές ασύλου, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

 

Τα τέσσερα μέρη δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία στις συνομιλίες υπό την προεδρία του κ. Ρούτε την Παρασκευή.

Η κυβέρνηση συγκροτήθηκε πριν από ενάμιση χρόνο, αλλά τα κόμματα εξέφραζαν τη διαφωνία τους για το μεταναστευτικό εδώ και αρκετό καιρό.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι νέες εκλογές θα διεξαχθούν πιθανότατα τον Νοέμβριο.

Το συντηρητικό κόμμα VVD του κ. Ρούτε προσπαθούσε να περιορίσει τη ροή των αιτούντων άσυλο, μετά από μια διαμάχη πέρυσι σχετικά με κέντρα μετανάστευσης που ήταν ασφυκτικά γεμάτα. Τα σχέδιά του έβρισκαν όμως αντίθετους τους μικρότερους εταίρους του στο συνασπισμό.

Ο Ρούτε επιβεβαίωσε την κατάρρευση της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το απόγευμα της Παρασκευής, μετά τη διεξαγωγή έκτακτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. Είπε ότι θα παραδώσει την παραίτησή του στον βασιλιά Βίλεμ Αλεξάντερ το Σάββατο.

Ωστόσο, ο Ρούτε πρόσθεσε ότι οι υπουργοί θα συνεχίσουν το έργο τους ως υπηρεσιακό υπουργικό συμβούλιο εν όψει των νέων εκλογών.

Οι αιτήσεις ασύλου στην Ολλανδία αυξήθηκαν κατά πάνω από το ένα τρίτο πέρυσι σε πάνω από 47.000 και τα κυβερνητικά στοιχεία ανέφεραν νωρίτερα φέτος ότι αναμένουν περίπου 70.000 αιτήσεις το 2023.

Αυτή την εβδομάδα ο Ρούτε προσπάθησε να εφαρμόσει ένα σχέδιο που περιελάμβανε ένα «ταβάνι» στον αριθμό των συγγενών προσφύγων πολέμου που επιτρεπόταν να εισέλθουν στην Ολλανδία σε μόλις 200 άτομα το μήνα.

Αλλά οι μικρότεροι εταίροι του συνασπισμού, η Χριστιανική Ένωση, ένα κόμμα υπέρ της οικογένειας και το κοινωνικά φιλελεύθερο D66 ήταν σθεναρά αντίθετοι.

«Η απόφαση ήταν πολύ δύσκολη για εμάς», είπε ο Ρούτε στους δημοσιογράφους καθώς ανακοίνωσε την παραίτηση του υπουργικού συμβουλίου του. Οι διαφορές στις απόψεις μεταξύ των εταίρων του συνασπισμού ήταν «ασυμβίβαστες», πρόσθεσε.

«Όλα τα μέρη έκαναν μεγάλες προσπάθειες για να βρουν μια λύση, αλλά οι διαφορές σχετικά με τη μετανάστευση ήταν δυστυχώς αδύνατο να γεφυρωθούν».

Μια συμβιβαστική πρόταση, γνωστή ως «φρένο έκτακτης ανάγκης», που θα πυροδοτούσε τους περιορισμούς μόνο σε περίπτωση υπερβολικά μεγάλης εισροής μεταναστών, δεν ήταν αρκετή για να σώσει την κυβέρνηση.

«Τα τέσσερα κόμματα αποφάσισαν ότι δεν μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία για τη μετανάστευση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χριστιανικής Ένωσης Τιμ Κούιζστεν. «Ως εκ τούτου αποφάσισαν να τερματίσουν αυτή την κυβέρνηση».

Ο κ. Ρούτε, 56 ετών, είναι ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της χώρας και βρίσκεται στη θέση του από το 2010. Η σημερινή κυβέρνηση -η οποία ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο του 2022- είναι ο τέταρτος συνασπισμός του.

Δέχτηκε πιέσεις για τη μετανάστευση λόγω της ανόδου ακροδεξιών κομμάτων όπως το PVV του Γκέερτ Βίλντερς.