Έκκληση στην Πρίστινα για τερματισμό της «ανοησίας» στο Βόρειο Κόσοβο απηύθυνε ο Μπιλ Κλίντον από τα Τίρανα, όπου του επεφύλαξε θερμή υποδοχή ο πρωθυπουργός της Αλβανίας.
Ο Έντι Ράμα απένειμε το παράσημο «Το μεγάλο αστέρι της ευγνωμοσύνης για δημόσιο έργο» στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος χαίρει μεγάλης εκτίμησης στο Κόσοβο και στην Αλβανία για τον ρόλο που διαδραμάτισε στην παρέμβαση του ΝΑΤΟ στη Σερβία το 1999, στην ανεξαρτησία του Κοσόβου και στην υποστήριξή του προς τους Κοσοβάρους.
Σε τελετή στην κεντρική πλατεία των Τιράνων παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης, πολιτικών κομμάτων και θρησκευτικών κοινοτήτων, ο Ράμα εξήγησε τον λόγο της παρασημοφόρησης του Κλίντον. «Ήσασταν στο πλευρό μας για πολύ καιρό, σήμερα είστε ανάμεσά μας για να μας θυμίσετε τα μαθήματα από την όχι πολύ μακρινή Ιστορία και να επιβεβαιώσετε τη δέσμευση της Αμερικής στην ειρήνη και άλλη μια φορά να μας δώσετε ελπίδα», είπε ο Ράμα.
Το ίδιο παράσημο είχε απονεμηθεί, μεταξύ άλλων, στην πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και στον πρώην πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Ο Αλβανός πρωθυπουργός μίλησε για το παρελθόν του Κοσόβου πλέκοντας το εγκώμιο του Κλίντον ως παγκόσμιου ηγέτη που κατέστησε εφικτή την ανεξαρτησία του Κοσόβου και την επικράτηση της ειρήνης στα Βαλκάνια, σημειώνοντας ότι οι Αλβανοί είναι ο πιο φιλοαμερικανικός λαός και ο Κλίντον «ο μεγαλύτερος φίλος μας μεταξύ των Αμερικανών προέδρων».
Έκκληση Κλίντον για ηρεμία στο Βόρειο Κόσοβο
Χαιρετίζοντας τους παριστάμενους, ο Κλίντον είπε ότι η μέρα της επίσκεψής του στα Τίρανα αποτελεί «πολύτιμο θησαυρό» στη ζωή του. Στη διάρκεια της ομιλίας του δήλωσε ανήσυχος με τις εντάσεις στο Βόρειο Κόσοβο, καλώντας την κυβέρνηση στην Πρίστινα να κάνει πίσω και να δείξει στον κόσμο ότι είναι εφικτό ένα «περιεκτικό μέλλον», αναφερόμενος στα δικαιώματα της σερβικής μειονότητας σε τέσσερις δήμους.
«Υπάρχει μια διαμάχη στο Κοσσυφοπέδιο που θα ήθελα να μην είχε συμβεί ποτέ. Δεν είναι πλέον στα χέρια μου, αλλά στα χέρια των Κοσοβάρων. Νομίζω ότι οι Αρχές (δηλαδή η κυβέρνηση Αλμπίν Κούρτι) έκαναν λάθος με την εκλογή τεσσάρων νέων δημάρχων», είπε ο Κλίντον.
«Θα πρέπει να εκμεταλλευτούν τη στιγμή για να σταματήσουν αυτές τις ανοησίες. Ποιο μείζον πολιτικό ζήτημα μπορεί να προωθηθεί με την ένταση; Αυτοί οι άνθρωποι σε αυτούς τους δήμους χρειάζονται μια αξιοπρεπή κυβέρνηση και οι πολίτες πρέπει να ψηφίσουν. Νομίζω ότι είναι εύκολο για τους Αλβανούς να προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν τη συγκυρία για να παρουσιάσουν τα επιχειρήματά τους, αλλά αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να σταματήσει αυτή η ανοησία», πρόσθεσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ.
Οι Σέρβοι της περιοχής στους τέσσερις δήμους στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο είχαν μποϊκοτάρει τις εκλογές που διεξήχθησαν τον Απρίλιο, με αποτέλεσμα τέσσερις Αλβανοί να εκλεγούν δήμαρχοι σε αυτούς τους δήμους που έχουν σερβική πλειοψηφία.
Η ένταση σε αυτούς τους δήμους αυξάνεται από τις 26 Μαΐου, όταν οι Αρχές του Κοσσυφοπεδίου βοήθησαν τους νέους Αλβανούς δημάρχους να εισέλθουν στα δημοτικά κτίρια. Ο διεθνής παράγοντας ζήτησε παράταση της κατάστασης.
Στη διάρκεια της τελετής τον Κλίντον χαιρέτισαν και 12 νέοι από το Κόσοβο, που φέρουν το όνομά του και της συζύγου του, Χίλαρι, προς τιμήν τους.
Ήταν η πρώτη επίσκεψη του Μπιλ Κλίντον στα Τίρανα, ενώ πριν από 11 χρόνια είχε επισκεφθεί την Αλβανία η σύζυγός του, Χίλαρι Κλίντον, υπουργός Εξωτερικών τότε των ΗΠΑ.