Εκλογές χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους Γάλλους, ήταν οι περιφερειακές, με τους περισσότερους να ασχολούνται ελάχιστα έως καθόλου με τα αποτελέσματα.
Εάν αναλογιστεί κανείς, ότι στο Παρίσι, τα περίχωρα της Λυών, τη γαλλική Γουιάνα και τη Μαρτινίκα δεν διεξήχθησαν εκλογές (π.χ. Το Παρίσι θεωρείται δήμος και διαμέρισμα, οπότε ψηφίζει στις δημοτικές εκλογές), η σημασία περιορίστηκε στα ποσοστά των τριών πρώτων και κυρίως σ’ αυτά του Εθνικού Μετώπου.
Το UMP, του Νικολά Σαρκοζί έκανε το πρώτο βήμα. Ήρθε πρώτο σ’αυτό γύρο των περιφερειακών εκλογών (UMP με τους συμμάχους: 32%), αφήνοντας στη δεύτερη θέση το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν (25%). Η συντριβή του Φρανσουά Ολάντ και του Σοσιαλιστικού Κόμματος θεωρείτο δεδομένη. Παρολαυτά, ο Γάλλος Πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς είπε ότι το κόμμα του αντιστάθηκε καλύτερα από ότι ήταν αναμενόμενο.
Ο Σαρκό μπορεί να μιλάει για καθαρή νίκη. Απέδειξε ότι μπορεί να περιορίσει τη δυναμική της Μαρίν Λε Πεν. Άλλωστε, ο λόγος της επιστροφής του ήταν ξεκάθαρος από την πρώτη στιγμή. Να αποτελέσει «το ανάχωμα» έτσι ώστε να σταματήσει η επέλαση του Εθνικού Μετώπου. Όμως, το έργο δεν τελειώνει εδώ. Δεν μπορεί να πανηγυρίζει και το γνωρίζει. Αφενός ακολουθεί δεύτερος γύρος στις 29 Μαΐου, αφετέρου ο πρώην Γάλλος πρόεδρος καλείται να αποδείξει ότι μπορεί να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά σε πιο δύσκολες περιπτώσεις. O στόχος του δεν είναι άλλος από τις προεδρικές εκλογές το 2017. Παραδοσιακά, οι περιφερειακές εκλογές «πηγαίνουν» στην αντιπολίτευση. Το ίδιο είχε συμβεί και το 2011, όταν τις είχε κερδίσει το Σοσιαλιστικό Κόμμα.
Νικήτρια όμως είναι και η Μαρίν Λε Πεν. Ακόμη κι αν δεν τερμάτισε πρώτη, έχει καταφέρει να διατηρήσει τα υψηλά ποσοστά της και να είναι βασική παίκτρια των εκλογικών αναμετρήσεων. Ο περιορισμός της ρατσιστικής ρητορικής και η δημιουργία σταθερού πυλώνα σε τοπικό επίπεδο απέδωσε καρπούς.
Σε μία εβδομάδα, στα περισσότερα καντόνια θα βρεθούν αντιμέτωπη η κεντροδεξιά ‘Ενωση για ένα Λαϊκό Κίνημα και το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο.
Η πλειοψηφία των σοσιαλιστών δηλώνει ότι θα σταθεί στο πλευρό του Σαρκοζί, παρότι ο ίδιος διεμήνυσε ότι ούτε στηρίζει το Εθνικό Μέτωπο ή το Σοσιαλιστικό Κόμμα στα καντόνια που αποκλείστηκε το UMP, ούτε ζητεί την ψήφο των υποστηρικτών τους.
Πέρα από τα αποτελέσματα πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η Γαλλία κάνει ένα σημαντικό βήμα προς την ισότητα των δύο φύλων στα πολιτικά δρώμενα. Για πρώτη φορά, οι ψηφοφόροι δεν επιλέγουν έναν υποψήφιο, αλλά δύο: έναν άνδρα και μία γυναίκα.
Διαβάστε επίσης:
http://www.bbc.com/news/world-europe-32006268
http://www.liberation.fr/politiques/2015/03/22/l-ump-retrouve-sa-place_1226336