Ο Τούρκος αντιπρόεδρος Τζεβντέτ Γιλμάζ επανέλαβε την τουρκική θέση υπέρ λύσης δυο κρατών στην Κύπρο κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεών του με τον Τουρκοκυπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, έπειτα από συνάντησή τους στα κατεχόμενα.
Είπε, ακόμη, ότι η Τουρκία είναι ανοικτή σε διάλογο για τους φυσικούς πόρους στην ανατολική Μεσόγειο ενώ επιθεώρησε τις εργασίες για το νέο τερματικό σταθμό στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου.
Μία από τις σημαντικότερες προτεραιότητες της Τουρκίας, δήλωσε ο Γιλμάζ, είναι η επίτευξη δίκαιης, μόνιμης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού με τρόπο που να εγγυάται τα νόμιμα δικαιώματα και την ασφάλεια του τουρκοκυπριακού «λαού». Με τον Ερσίν Τατάρ, πρόσθεσε, επιβεβαίωσαν ότι μια λύση στην Κύπρο μπορεί να εξευρεθεί με βάση τις «πραγματικότητες» και αυτή θα συμβάλει στη σταθερότητα της περιοχής και την ευημερία.
Από μια λύση επωφελούνται όλοι, πρόσθεσε, ενώ η μη λύση είναι ζημιογόνα για όλους στην περιοχή. Ωστόσο, συνέχισε, δεν τίθεται θέμα να αφήσουν αναπάντητες τις μονομερείς ενέργειες που γίνονται παραβλέποντας τους Τουρκοκύπριους και τα δικαιώματά τους. «Όπως το δίδυμο Ελλήνων – Ελληνοκυπρίων, έτσι και η ΕΕ, η οποία ενεργεί ως εκπρόσωπός τους, δεν πρέπει πλέον να επιμένουν να βλέπουν την τουρκοκυπριακή πλευρά ως μειονότητα. Μπροστά σε αυτό, όπως γνωρίζετε, έχουμε θέσει ως στόχο την αναγνώριση της ‘ΤΔΒΚ’ (ψευδοκρατος) και συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας προς αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε.
Συνέχισε λέγοντας ότι θα ήθελε να υπενθυμίσει στην ΕΕ «ως αδερφός σας που έχει υπηρετήσει και στην Γενική Διεύθυνση της ΕΕ στο παρελθόν, ότι η ΕΕ έχει μια βασική αρχή, δεν δέχεται τις αμφισβητούμενες χώρες ως μέλη, αλλά δυστυχώς το έκανε με την ελληνοκυπριακή πλευρά, επιδεικνύοντας ασυνέπεια και παραβιάζοντας τη δική της πολιτική». Επανέλαβε ότι οι Ελληνοκύπριοι ψήφισαν όχι στο δημοψήφισμα και μίλησε για αδικία ως προς τον διαμοιρασμό κονδυλίων για την προενταξιακή περίοδο (Pre-Accession Assistance, IPA). Κάλεσε επίσης την ΕΕ «να λάβει πιο δίκαιη στάση σε αυτά τα ζητήματα».
Θα συνεχίσουν, ανέφερε ο Τούρκος αντιπρόεδρος, να υπερασπίζονται το «μοντέλο λύσης των δύο κρατών με βάση την κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς». Ποτέ, συνέχισε, δεν εγκατέλειψαν αυτοί το τραπέζι των συνομιλιών, αλλά η στάση τους είναι επίσης πολύ σαφής και ξεκάθαρη. «Θα ήθελα να πω ότι είμαστε πάντα ανοιχτοί σε μια λύση δύο κρατών».
Στην Ανατολική Μεσόγειο, συνέχισε, η Τουρκία «είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τόσο τα δικαιώματά της στην υφαλοκρηπίδα της όσο και τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, που είναι οι ισότιμοι και κοινοί ιδιοκτήτες της Κύπρου». Και απευθυνόμενος στον Ερσίν Τατάρ είπε: «Είμαστε πάντα μαζί σας στη στάση σας για δίκαιη και δίκαιη κατανομή των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο. Κι εδώ υπάρχει κοινό όφελος για όλους τους λαούς».
Οι διεργασίες που αποκλείουν την Τουρκία και το ψευδοκράτος, συνέχισε, δεν θα επιτύχουν ποτέ. «Ελάτε ας υπερασπιστούμε αυτά τα συμφέροντα από κοινού, είμαστε πάντα ανοιχτοί σε αυτό. Μαζί με όλους τους παράγοντες στην Ανατολική Μεσόγειο, είμαστε πάντα ανοιχτοί στο να μοιραζόμαστε όλους τους πόρους με δίκαιο τρόπο, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Θα ήθελα να το πω κι αυτό».