Ρωσία: Σαραντάχρονος ακτιβιστής πέθανε σε κέντρο κράτησης στην πόλη Ροστόφ

Σε κέντρο κράτησης στην πόλη Ροστόφ επί του Ντον πέθανε ο ηλικίας 40 ετών ακτιβιστής Ανατόλι Μπερέζικοφ, μεταδίδει ο ιστότοπος OVD-info, επικαλούμενος την δικηγόρο του Ιρίνα Γκακ, η οποία δήλωσε ότι την προηγούμενη μέρα έφερε στο σώμα του σημάδια από ηλεκτροσόκ.

Η Γκακ αναφέρει ότι στις 10 Μαΐου η αστυνομία έκανε έλεγχο στο σπίτι του Μπερέζικοφ, η οποία ήταν στην πραγματικότητα “έρευνα” χωρίς κανένα ένταλμα. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε τότε ο ακτιβιστής κατά την διάρκεια της έρευνας του έσπασαν πλευρά. Το δικαστήριο έδωσε τρεις φορές διαδοχικά την εντολή για την σύλληψή του για παραβιάσεις διοικητικών κανόνων (για χουλιγκανισμό) και έπρεπε να αφεθεί ελεύθερος στις 15 Ιουνίου.

Ο Μπερέζικοφ ισχυρίσθηκε ότι οι αστυνομικοί του 4ου αστυνομικού τμήματος της πόλης τον μετέφεραν έξω από την πόλη όπου του έκαναν βασανιστήρια με ηλεκτροσόκ ζητώντας του να αρνηθεί την υπεράσπιση από την δικηγόρο του.

Ο ιστότοπος OVD-info, υποθέτει ότι ο λόγος της δίωξής του ήταν ότι ο Μπερέζικοφ κολλούσε στην πόλη προκηρύξεις του ουκρανικού προγράμματος “Θέλω να ζήσω”, το οποίο προτρέπει τους Ρώσους που πολεμούν στην Ουκρανία να παραδοθούν για να σώσουν τις ζωές τους.

Play Video
Σύμφωνα με την δικηγόρο του Ιρίνα Γκακ, σε όλες τους τις συναντήσεις, ο Ρώσος ακτιβιστής μιλούσε για τις πιέσεις που του ασκούσαν, την χρήση βίας σε βάρος του και τις απειλές που δεχόταν ότι θα τον στείλουν στον πόλεμο.

Το κέντρο κράτησης, στο οποίο κατάφεραν να τηλεφωνήσουν ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ισχυρίζεται ότι ο ακτιβιστής Ανατόλι Μπερέζικοφ αυτοκτόνησε.