Η δορυφορική εικόνα της NASA που δείχνει τη Νέα Υόρκη να έχει «πνιγεί» στον καπνό

Το απέραντο πέπλο καπνού που έχει σκεπάσει τη Νέα Υόρκη αποτυπώνεται σε δορυφορική εικόνα της NASA. Ο καπνός, που προήλθε από τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές στον Καναδά, έφτασε στις μεσοδυτικές ΗΠΑ, στη Γροιλανδία και την Ισλανδία, ακόμα και στη Νορβηγία.

Είναι ενδεικτικό ότι σε περισσότερες από 12 Πολιτείες των ΗΠΑ σήμανε συναγερμός την Τετάρτη για την ποιότητα του αέρα, καθώς ο καπνός από τις εκατοντάδες δασικές πυρκαγιές στον Καναδά μεταφέρθηκε με τον άνεμο νοτιότερα.

Στελέχη των υπηρεσιών Υγείας από το Βερμόντ μέχρι τη Νότια Καρολίνα, στην Ανατολική Ακτή, αλλά επίσης και στο Οχάιο και το Κάνσας, στις Μεσοδυτικές ΗΠΑ, κάλεσαν εκατομμύρια κατοίκους να περιορίσουν τον χρόνο που περνούν στο ύπαιθρο.

Πάνω από 75 εκατ. κόσμου αφορούν οι αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις για το κύμα καπνού που «πνίγει» τις ΗΠΑ. Οι απόκοσμες εικόνες στη Νέα Υόρκη κάνουν τον γύρο του κόσμου και κόβουν την ανάσα δεδομένου ότι λόγω της θολούρας που επικρατεί έχουν… εξαφανιστεί ολόκληροι ουρανοξύστες.

Έχει δε κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με την ποιότητα του αέρα να επηρεάζεται ακόμη και στα νοτιανατολικά των ΗΠΑ από τις εκατοντάδες φωτιές στο Κεμπέκ.

Σε πλάνα από drone αποτυπώνεται το πυκνό σύννεφο καπνού που έχει σκεπάσει τη Νέα Υόρκη

Στην πολιτεία της Νέας Υόρκης η αγωνία κλιμακώνεται λόγω του πυκνού καπνού και της συγκέντρωσης των αιωρούμενων σωματιδίων. Οι κάτοικοι καλούνται να περιορίσουν τις εξόδους από τα σπίτια τους, σχολεία ακυρώνουν τις εξωτερικές δραστηριότητες και την ίδια στιγμή μοιράζονται μάσκες σε όσους κυκλοφορούν.

Η πόλη της Νέας Υόρκης είχε, δε, δείκτη AQI 484 το απόγευμα της Τετάρτης, κάτι που χαρακτηρίζεται «επικίνδυνο», ενώ συνιστά το υψηλότερο επίπεδο κακής ποιότητας αέρα που έχει καταγραφεί στην πόλη από τη δεκαετία του 1960.

Ακόμη, ενδεικτικό του ανθυγιεινού κλίματος που επικρατεί, σε πόλεις όπως Φιλαδέλφεια, Τζέρσεϊ Σίτι και το Νιου Χέιβεν, είναι το γεγονός ότι οι δείκτες ποιότητας του αέρα κυμαίνονταν, μέχρι πριν από λίγες ώρες, από 200 έως 300.

Οι προειδοποιήσεις για αποφυγή μετακινήσεων αφορούν και όσους είναι υγιείς καθώς ενδέχεται να προκληθούν αναπνευστικά προβλήματα σε όλες τις ομάδες.

Ο κίνδυνος, ωστόσο, μεγεθύνεται για τους ηλικιωμένους, τα παιδιά και τους πάσχοντες με αναπνευστικά προβλήματα.