Οι περιπτώσεις της Κίνας και της Ρωσίας θα μονοπωλήσουν τις συζητήσεις στη Σύνοδο των G7 στην Ιαπωνία που ξεκινά σήμερα.
Η ετήσια κορυφής που συγκαλείται φέτος στη Χιροσίμα με συμμετέχουσες Καναδά, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες, θα προσπαθήσει να προβάλει μια ενιαία απάντηση σε μια ολοένα και πιο δυναμική Κίνα – και στην απειλή που θέτει για τη σταθερότητα και την οικονομική ασφάλεια ενός κόσμου που έχει ήδη κλονιστεί από τον συνεχιζόμενο πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Δείτε βίντεο, ο Κισίντα υποδέχεται τον Μπάιντεν και άλλους ηγέτες της G-7 στο Πάρκο Ειρήνης της Χιροσίμα, στο σημείο της ατομικής έκρηξης του 1945 που κατέστρεψε την πόλη:
Αν και μεγάλο μέρος της προσοχής θα επικεντρωθεί στην Ουκρανία – συμπεριλαμβανομένου του τρόπου περαιτέρω σύσφιξης της πίεσης στη Ρωσία η τριήμερη σύνοδος κορυφής παρέχει επίσης την ευκαιρία στους ηγέτες της G7 να επαναπροσδιορίσουν και να συντονίσουν την προσέγγισή τους προς την Κίνα, η οποία αρνήθηκε να καταδικάσει την εισβολή και αντ’ αυτού ενίσχυσε τους δεσμούς με τη Μόσχα.
«Ουσιαστικά πρόκειται για μια συνάντηση για να συζητήσουν για το πώς θα αντιμετωπίσουν την Κίνα και τη Ρωσία», δήλωσε ο Γιασουχίρο Ματσούντα, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο, όπως μεταδίδει το CNN.
Δείτε βίντεο, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν στη Χιροσίμα:
«Αυτό που συνέβη στη Χιροσίμα εξακολουθεί να στοιχειώνει την ανθρωπότητα. Εδώ θυμόμαστε το τρομερό κόστος του πολέμου. Και θυμόμαστε το καθήκον μας να διατηρήσουμε την ειρήνη»., γράφει χαρακτηριστικά.
What happened in Hiroshima continues to haunt humanity.
Here we remember the terrible cost of war.
And we are reminded of our duty to preserve peace. pic.twitter.com/TK9sGZqJuP
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) May 19, 2023
Αλλά η συμφωνία για μια κοινή προσέγγιση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Η Κίνα, ένας παγκόσμιος κόμβος παραγωγής και μια τεράστια καταναλωτική αγορά, είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος για τις χώρες της G7, η οποία αποτελείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τον Καναδά και την Ιταλία.
Η προβολή της ενότητας απέναντι στην Κίνα έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της, καθώς το Πεκίνο εντείνει τις διπλωματικές του προσπάθειες να αποκαταστήσει τις σχέσεις με την Ευρώπη και να ανοίξει σφήνα στη διατλαντική συμμαχία.
Τον περασμένο μήνα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκάλεσε αναστάτωση στις δυτικές πρωτεύουσες όταν δήλωσε, μετά από μια θερμή επίσκεψη στο Πεκίνο, ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να γίνει «απλώς οπαδός της Αμερικής» και να «εμπλακεί σε κρίσεις που δεν είναι δικές μας», όταν ρωτήθηκε για την προοπτική εισβολής της Κίνας στην Ταϊβάν.
Ημέρες αργότερα, σε μια προσπάθεια να παρουσιάσουν ένα ενιαίο μέτωπο για την Ταϊβάν, οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 δήλωσαν σε μια προπαρασκευαστική συνάντηση για τη σύνοδο κορυφής ότι δεν υπάρχει «καμία αλλαγή» στη θέση του μπλοκ για το αυτοδιοικούμενο δημοκρατικό νησί.
Κορυφαίοι διπλωμάτες κάλεσαν την Κίνα να «απέχει από τις απειλές, τον εξαναγκασμό, τον εκφοβισμό ή τη χρήση βίας» και «επιβεβαίωσαν» τη σημασία της «ειρήνης και της σταθερότητας» στο στενό της Ταϊβάν ως «απαραίτητο στοιχείο για την ασφάλεια και την ευημερία στη διεθνή κοινότητα».
Στην Ιαπωνία και ο Ζελένσκι
Εν τω μεταξύ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα μεταβεί αυτοπροσώπως στην Ιαπωνία για τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7), σύμφωνα με το CNN. Η αναμενόμενη επίσκεψη του Ζελένσκι θα είναι η πρώτη του στην Ασία από τότε που η Μόσχα ξεκίνησε τον πόλεμο τον περασμένο Φεβρουάριο, και έρχεται καθώς το Κίεβο συνεχίζει να αναζητά στρατιωτική υποστήριξη από τους δυτικούς εταίρους του ενόψει της πολυαναμενόμενης αντεπίθεσης.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας είχε δηλώσει την Πέμπτη ότι ο Ζελένσκι θα συμμετάσχει ουσιαστικά στην κυριακάτικη σύνοδο της G7, αφού προσκλήθηκε από τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα νωρίτερα φέτος.