Τρεις μαχητές που συνδέονται με το PKK σκοτώθηκαν σε τουρκικό βομβαρδισμό στο Ιράκ

Τρεις μαχητές Γιαζίντι που συνδέονται με το τουρκικό PKK σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε στο βόρειο Ιράκ σε βομβαρδισμό με drone του στρατού της Τουρκίας, ανακοίνωσαν οι αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες του αυτόνομου Ιρακινού Κουρδιστάν.

«Ένα τουρκικό drone έβαλε στόχο σήμερα το απόγευμα» μια θέση των “Μονάδων Αντίστασης του Σιντζάρ” στην τοποθεσία Χανασόρ», υπογράμμισαν σε ανακοίνωσή τους οι αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες, αναφερόμενες σε αυτό το κίνημα των Γιαζίντι – σύμμαχο των Τούρκων Κούρδων μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

«Στον βομβαρδισμό σκοτώθηκαν τρεις μαχητές σε αυτές τις θέσεις και ένας τραυματίστηκε», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Τακτικές οι χερσαίες επιχειρήσεις του στρατού της Τουρκίας στο Ιράκ

Ο τουρκικός στρατός σπανίως σχολιάζει πλήγματα που πραγματοποιεί στο Ιράκ, αλλά διεξάγει τακτικά χερσαίες και αεροπορικές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του PKK και θέσεών του στο βόρειο Ιράκ, στο αυτόνομο Κουρδιστάν ή στην ορεινή περιοχή Σιντζάρ.

Ο σημερινός βομβαρδισμός είναι ο πρώτος – που γίνεται γνωστός από επίσημη πηγή – στο Ιράκ, μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν στη Τουρκία προχθές Κυριακή. Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών θα γίνει στις 28 Μαΐου και οι δύο υποψήφιοι είναι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Σε περίπτωση νίκης του υποψηφίου της αντιπολίτευσης Κιλιτσντάρογλου, ειδικοί μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο δεν έχουν αποκλείσει μια πιθανή «χαλάρωση» στον πόλεμο με το PKK, οργάνωση που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα και δυτικούς συμμάχους της.

Η Τουρκία έχει απαγορεύσει τις πτήσεις για τη δεύτερη πόλη του Ιρακινού Κουρδιστάν

Τα τελευταία 25 χρόνια, η Άγκυρα έχει εγκαθιδρύσει δεκάδες στρατιωτικές βάσεις στο Ιρακινό Κουρδιστάν. Για πολύ καιρό, η Βαγδάτη και η Αρμπίλ, η πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν, κατηγορούνται ότι κάνουν τα στραβά μάτια για να διατηρήσουν μια στρατηγική συμμαχία που τους ενώνει με την Τουρκία, απαραίτητο εμπορικό εταίρο. Ακόμα κι αν σε κάθε ξέσπασμα βίας, ανακοινώσεις καταδικάζουν ισχνά την παραβίαση της ιρακινής κυριαρχίας και τις επιπτώσεις στους αμάχους.

Κατηγορώντας το PKK, η Τουρκία απαγόρευσε τον Απρίλιο τις πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο της Σουλεϊμανίγια, της δεύτερης πόλης του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Λίγες μέρες αργότερα, η Άγκυρα κατηγορήθηκε ότι εξαπέλυσε βομβαρδισμό κοντά σε αυτό το αεροδρόμιο, τη στιγμή που υπήρχαν εκεί Αμερικανοί στρατιώτες και ο αρχηγός του μεγάλου συριακού συνασπισμού Κούρδων και Αράβων μαχητών, των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF).

Στα τέλη Φεβρουαρίου, και μετά στις αρχές Μαρτίου, βομβαρδισμοί στο Σιντζάρ που αποδίδονται στην Τουρκία προκάλεσαν τον θάνατο επίσης μαχητών των Μονάδων Αντίστασης του Σιντζάρ.