Τουρκία: Γκρίνια στην αντιπολίτευση μετά την ήττα - Δεν έχει τελειώσει τίποτα ακόμα - Τα τρία σημεία κλειδιά για τον Κιλιτσντάρογλου

Παραιτήσεις, γκρίνια και εμψυχωτικές ομιλίες συγκροτούν το κουβάρι της επόμενης μέρας για την αντιπολίτευση του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου που προσπαθεί να συμμαζέψει τα απόνερα της ήττας στις τουρκικές εκλογές σε μια αναμέτρηση που δεν θεωρείται από όλους τελειωμένη.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικράτησε στον α’ γύρο των προεδρικών εκλογών καθώς και το κόμμα του στην κάλπη των βουλευτικών, μια εξέλιξη που συντάραξε την εξακομματική αντιπολίτευση του Κιλιτσντάρογλου. Ο πρόεδρος Ερντογάν συγκέντρωσε 49,51% των ψήφων στις εκλογές της 14ης Μαΐου, ξεπερνώντας τον βασικό του αντίπαλο, τον Κιλιτσντάρογλου (44,88%), με περισσότερες από 5 μονάδες διαφορά.

Η ήττα του Κιλιτσντάρογλου σε διάψευση πολλών δημοσκοπήσεων που τον έδειχναν πρώτο, δεν άφησε αλώβητο το μπλοκ της αντιπολίτευσης, που καλείται να δώσει την μάχη του β’ γύρου των προεδρικών εκλογών στις 28 Μαΐου. Γκρίνια, ψίθυροι και εσωστρέφεια, κυριαρχούν στις τάξεις της αντιπολίτευσης καθώς η μεγάλη ανατροπή, δε ήρθε όπως περίμεναν, την 14η Μαΐου.

Ο Κιλιτσντάρογλου παλεύει να μην πέσουν αμαχητί στον β’ γύρο

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης και πρόεδρος του CHP, έδωσε το στίγμα την επομένη των εκλογών, καλώντας τους υποστηρικτές του να «μην πέσετε σε απόγνωση, θα πάρουμε τις εκλογές».

 

«Είμαστε εδώ. Πολεμήστε μέχρι τέλους», είπε μέσα από ένα εμψυχωτικό βίντεο στο twitter, σε μια κίνηση που περισσότερο έμοιαζε με προσπάθεια να κρατηθεί συσπειρωμένο το μπλοκ μετά το σοκ της ήττας. Ο-γενικά ήπιων τόνων- Κιλιτσντάργλου, εμφανίστηκε στο σχετικό βίντεο πιο θερμός και αποφασιστικός απ’ ό,τι συνήθως. Η κίνηση που χτυπάει χαρακτηριστικά το τραπέζι με το χέρι του, μπορεί να ερμηνευθεί και ως μια προσπάθεια να δοθεί το απαραίτητο θάρρος ώστε μην εγκαταλειφθεί η μάχη από τους υποστηρικτές του και να μην επικρατήσει η εσωστρέφεια και η παραίτηση.

Παραιτήθηκε ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος του Κλιτσντάρογλου

Τα κακά νέα όμως δεν τελειώνουν εδώ. Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης της Τουρκίας ανακοίνωσε τη την παραίτησή του μετά την κακή επίδοση τόσο του Κιλιτσντάρογλου όσο και των υποψηφίων βουλευτών στις εκλογές της Κυριακής, γράφει η τουρκική Daily Sabah.

«Προκειμένου να μην βλάψω την εκλογική διαδικασία, τον πρόεδρό μας και υποψήφιο πρόεδρο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, με τον οποίο είχα την τιμή να πορευτώ δίπλα-δίπλα, παραιτούμαι από τη θέση μου ως αναπληρωτής πρόεδρος του τμήματος τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών του CHP λόγω της αρνητικής κοινής γνώμης» ανέφερε ο Ονουρσάλ Αντιγκιουζέλσε ένα tweet.

Αυτό, πρόσθεσε, έγινε «παρά το γεγονός ότι τα συστήματα καταμέτρησής μας λειτούργησαν και δεν υπέστησαν καμία τεχνική δυσλειτουργία τη νύχτα των εκλογών».

Η ανακοίνωσή του ήρθε λίγες ώρες αφότου το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία θα οδηγηθεί στον πρώτο επαναληπτικό γύρο εκλογών στην ιστορία της στις 28 Μαΐου, καθώς κανένας υποψήφιος δεν εξασφάλισε την απαιτούμενη πλειοψηφία στις προεδρικές εκλογές.

Άλλα τοπικά δημοσιεύματα, ωστόσο, ανέφεραν ότι ο Αντιγκιουζέλ αναγκάστηκε να παραιτηθεί αφού πλήθος υποστηρικτών του CHP τον κατηγόρησαν για «ανικανότητα» κατά την καταμέτρηση των ψήφων. Η αντιπολιτευτική εφημερίδα Sözcü ανέφερε ότι ο ίδιος ο Κιλιτσντάρογλου «τον απάλλαξε από τα καθήκοντά του», μια συνολική κατάσταση που μπορεί να υποδηλώνει ρήγματα ακόμα και μέσα στο ίδιο το CHP .

Γκρίνια για τα ποσοστά της Ακσενέρ

Απογοήτευση και γκρίνια έφεραν και τα ποσοστά της συμμάχου του Κιλιτσντάρογλου, Μεράλ Ακσενέρ, καθώς το κόμμα της, το «Καλό Κόμμα» ήταν ένα από τα κόμματα που βίωσαν βαρύτερα το εκλογικό αποτέλεσμα. Στοχεύοντας μεταξύ του 15-20% στις βουλευτικές εκλογές, η πρόεδρος Ακσενέρ αντιμετώπισε μεγάλο ποσοστό απόκλισης- 9,69% έλαβε- στους υπολογισμούς αυτούς, πολύ σοβαρό πλήγμα για το αντιπολιτευτικό μπλοκ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει η τουρκική Ηurriyet, ως αιτία για τη μεγάλη απόκλιση στους υπολογισμούς αναφέρεται η αδυναμία του Κιλιτσντάρογλου να πείσει τους εθνικιστές-ιδεαλιστές ψηφοφόρους της Ακσενέρ για την υποψηφιότητά του.

Εκτιμήθηκε ότι ψηφοφόροι του εθνικιστικού-ιδεαλιστικού κόμματος της Ακσενέρ , οι οποίοι δεν ήθελαν να υποστηρίξουν τον Κιλιτσντάρογλου γύρισαν την πλάτη τους εξαιτίας των επαφών της αντιπολίτευσης με το φιλοκουρφικό HDP. Έτσι προτίμησαν να στηρίξουν τη συμμαχία ακροδεξιών κομμάτων ATA του Σινάν Ογκάν και του εθνικιστικού κόμματος του Μπαχτσελί, κυβερνητικού εταίρου του Ερντογάν.

Μεράλ Ακσενέρ/ Φωτογραφία AP

Δεν έχει τελειώσει τίποτα ακόμα- Τα τρία σημεία κλειδιά για τον Κιλιτσντάρογλου

Ωστόσο, για πρώτη φορά εδώ και δύο δεκαετίες, ο Ερντογάν απέτυχε να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στον πρώτο γύρο των εκλογών, σημειώνει η Deutsche Welle.

Η εφημερίδα του Μονάχου, Süddeutsche Zeitung, αναδεικνύει μάλιστα τρία σημεία κλειδιά που θα μπορούσαν να χαρίσουν τη νίκη στον Κιλιτσντάρογλου, έστω και τελευταία στιγμή:

«Πρώτον, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης θα πρέπει να αναπτερώσει το ηθικό των οπαδών του.

Δεύτερον, θα πρέπει να φέρει και πάλι τους αναποφάσιστους Κούρδους με το μέρος του, παρ’ όλο που για εκείνους το κόμμα του Κιλιτσντάρογλου τους ξυπνά τις χειρότερες αναμνήσεις.

Και τρίτον, θα πρέπει να κερδίσει τους δεξιούς εθνικιστές υποστηρικτές του Σινάν Ογάν, οι οποίοι αποτελούν το 5% των ψηφοφόρων. Όμως, κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά αμφίβολο, καθώς πολλοί εξ αυτών είτε θεωρούν τον Κιλιτσντάρογλου αριστερό, είτε πρόκειται να απέχουν κατά τον δεύτερο εκλογικό γύρο».

RND: Άδικες οι εκλογές στην Τουρκία

Όσον αφορά τις εκλογές της περασμένης Κυριακής ο γερμανός ανταποκριτής στην Αθήνα Γκερντ Χέλερ, σχολιάζει στο Γερμανικό  Δημοσιογραφικό Δικτύο (RND) για την Τουρκία πως «η εκλογική αναμέτρηση δεν ήταν δίκαιη. Οι επιχειρηματίες που πρόσκεινται στον Ερντογάν ελέγχουν το 90% του τουρκικού Τύπου και των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Η κρατική τηλεόραση TRT μετέδωσε 32 ώρες πολιτικών συγκεντρώσεων και συνεντεύξεων του Ερντογάν, μονάχα τον Απρίλιο. Αντιθέτως, το TRT αφιέρωσε μόλις 32 λεπτά τηλεοπτικού χρόνου στον Κιλιτσντάρογλου».

Την εν λόγω άποψη συμμερίζεται και η SZ: «ο πρόεδρος Ερντογάν προσπάθησε να βάλει όσο το δυνατόν περισσότερα εμπόδια στον Κιλιτσντάρογλου, με τη βοήθεια της δικαιοσύνης, των σε μεγάλο βαθμό ελεγχόμενων μέσων ενημέρωσης και μιας γραφειοκρατίας που είναι υποταγμένη σε αυτόν. Ως συνήθως πάνοπλος, δίχως να τηρήσει κανέναν κανόνα. Οι εκλογές στην Τουρκία ήταν ελεύθερες – δεν ήταν όμως δίκαιες».

O Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ψηφίζοντας στο εκλογικό του τμήμα/ Φωτογραφία AP

«Συγκλονιστικό το ποσοστό προσέλευσης στις εκλογές»

Ωστόσο, η εφημερίδα του Μονάχου επισημαίνει πως «η Τουρκία, παρά τις ιδιαιτερότητές της, είναι μια εκπληκτικά καλά λειτουργούσα δημοκρατία – τουλάχιστον όσον αφορά στο εκλογικό σώμα, το οποίο κατέγραψε μία συγκλονιστική προσέλευση που άγγιξε το 90%, σε μια διαδικασία που κινήθηκε ομαλά, χωρίς σοβαρά επεισόδια και βία.

«Οι ψηφοφόροι έχουν εκφράσει την απογοήτευσή τους για τα προηγούμενα χρόνια διακυβέρνησης του Ερντογάν και, οδηγώντας τις εκλογές σε δεύτερο γύρο, αφαίρεσαν την αύρα του αήττητου που χαρακτήριζε τον πρόεδρο. Αυτό από μόνο του αποτελεί επιτυχία για την αντιπολίτευση – ακόμη και αν μία ακόμη πενταετία με τον Ερντογάν ως πρόεδρο είναι πιθανό να αποτελέσει μια δύσκολη δοκιμασία για την Τουρκία», αναμεταδίδει η DW.