Ζελένσκι: Ώρα να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε -ξανά- την Ευρωπαϊκή Ενωση να αποφασίσει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία, υποδεχόμενος στο Κίεβο την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σήμερα Ημέρα της Ευρώπης.

«Ήρθε η στιγμή εδώ και καιρό να άρουμε την τεχνητή πολιτική αβεβαιότητα στις σχέσεις ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήρθε η στιγμή να ληφθεί θετική απόφαση σχετικά με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων», είπε κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με την πρόεδρο της Κομισιόν.

Στο εξής και η Ουκρανία θα γιορτάζει την Ημέρα της Ευρώπης στις 9 Μαΐου, μετά την υπογραφή σχετικού διατάγματος από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η κ. φον ντερ Λάιεν, τόνισε πως «η Ευρώπη κάνει ότι μπορεί για να διαβρώσει την πολεμική μηχανή του Πούτιν και τα έσοδά του», ενώ επέμεινε ότι οι κυρώσεις λειτουργούν.

«Μειώσαμε τις εισαγωγές μας από τη Ρωσία σχεδόν κατά δύο τρίτα, εμποδίζοντας έτσι τη Ρωσία από να λάβει κρίσιμες ροές εσόδων» υποστήριξε η επικεφαλής της Κομισιόν, επισημαίνοντας ωστόσο πως πρέπει να συνεχιστούν οι εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών.