Ουκρανία: Συνομιλία Ζελένσκι με Σι Τζινπίνγκ – Η πρώτη επαφή μετά τη ρωσική εισβολή

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι είχε μια «μακρά και ουσιαστική» τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κινέζο ηγέτη, Σι Τζινπίνγκ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα δώσει ώθηση στις σχέσεις του Κιέβου με το Πεκίνο.

«Είχα ένα μακρύ και ουσιαστικό τηλεφώνημα με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ», έγραψε στο Twitter.

«Πιστεύω ότι αυτή η τηλεφωνική επικοινωνία, καθώς και ο διορισμός του πρεσβευτή της Ουκρανίας στην Κίνα, θα δώσει ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων».

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη επαφή των δύο ανδρών από τότε που ο στρατός του Βλαντίμιρ Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία

 

Όπως σημειώνει το Reuters, ο Ζελένσκι δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συζήτησης.

Από την πλευρά του, το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua μετέδωσε την είδηση χωρίς πληροφορίες σχετικά με το ακριβές περιεχόμενο της συνομιλίας.

Ο εκπρόσωπος του Ζελένσκι, Σέργκιι Νικιφόροφ, τόνισε ότι η συζήτηση διήρκεσε σχεδόν μία ώρα, προσθέτοντας ότι θα αποκαλύψει λεπτομέρειες αργότερα. Ο Ζελένσκι είχε καλέσει δημοσίως τον Σι να έρθει σε επαφή μαζί του, αφού η Κίνα διακίνησε ένα ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία.

Από την πλευρά του, αξιωματούχος του Κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η επικοινωνία των δύο ανδρών δείχνει την αντικειμενική και αμερόληπτη θέση της Κίνας στις διεθνείς υποθέσεις και το αίσθημα ευθύνης της ως μεγάλης χώρας.

«Αυτό που έκανε η Κίνα για να βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία ήταν ανοιχτό και έντιμο», δήλωσε ο Γιού Τζουν, αναπληρωτής επικεφαλής του τμήματος Ευρασιατικής του υπουργείου Εξωτερικών.


Νέος Ουκρανός πρέσβης στην Κίνα

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας διόρισε την Τετάρτη τον Πάβλο Ριαμπίκιν, πρώην υπουργό στρατηγικών βιομηχανιών, ως νέο πρεσβευτή του Κιέβου στο Πεκίνο, σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του Ζελένσκι.