Λόγω έλλειψης καυσίμων στη σοσιαλιστική Κούβα φαίνεται πώς ακυρώνεται η παραδοσιακή παρέλαση της εργατικής Πρωτομαγιάς στην Αβάνα.
Η Εργατική Πρωτομαγιά θα εορταστεί υπό την προϋπόθεση της μέγιστης οικονομίας, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του κρατικού συνδικάτου CTC, Ulises Guilarte, την Τρίτη, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, λόγω των οικονομικών προβλημάτων και ειδικότερα εξαιτίας της περιορισμένης διαθεσιμότητας καυσίμων
Αντί για την παρέλαση και το συλλαλητήριο στην Πλατεία Επανάστασης – που είχαν ακυρωθεί και το 2020 λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού- θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο Malecón, την προκυμαία της πρωτεύουσας της Κούβας, για τους κατοίκους των γειτονιών που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση. Πρόσφατα είχαν παρατηρηθεί μεγάλες ουρές – μεγαλύτερες του συνηθισμένου – στα βενζινάδικα στο μονοκομματικό κράτος της Καραϊβικής με την κυβέρνηση να επιρρίπτει την ευθύνη για την έλλειψη βενζίνης και ντίζελ σε αστοχίες εισαγωγών.
Ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων στην Κούβα
Ελλείψεις, ωστόσο, παρατηρούνται και σε τρόφιμα, φάρμακα και νερό, ενώ τους θερινούς μήνες γίνονται τακτικές μεγάλες διακοπές ρεύματος στη νησιωτική χώρα. Η ήδη δύσκολη οικονομική κατάσταση της Κούβας, η οποία σχετίζεται εν μέρει με το συνεχιζόμενο εμπάργκο των ΗΠΑ, επιδεινώθηκε πρόσφατα λόγω της έλλειψης εσόδων από τον τουρισμό από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η Κούβα βιώνει ένα τεράστιο κύμα μετανάστευσης, στο οποίο συνέβαλε και η σύλληψη εκατοντάδων συμμετεχόντων σε μαζικές διαδηλώσεις τον Ιούλιο του 2021.
Ο Φιντέλ Κάστρο εκφωνούσε κάποτε μακροσκελείς ομιλίες την Εργατική Πρωτομαγιά
Τις τελευταίες ημέρες, η έλλειψη καυσίμων στην Κούβα είχε ήδη οδηγήσει ορισμένα πανεπιστήμια να αναβάλουν εκδηλώσεις, όπως μια συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας στο Εθνικό Θέατρο. Η επαρχία της Villa Clara περιόρισε την παράδοση καυσίμων σε ό,τι είναι απολύτως απαραίτητο για την εξασφάλιση βασικών υπηρεσιών.
Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι μια από τις πιο σημαντικές γιορτές στην Κούβα μετά την επανάσταση του 1959. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κάνουν συνήθως πορεία μέσα από την Πλατεία Επανάστασης της Αβάνας. Ο επί δεκαετίες ηγέτης Φιντέλ Κάστρο συνήθιζε να εκφωνεί εκεί μακροσκελείς ομιλίες.