Οργή Ερντογάν για το προβάδισμα της αντιπολίτευσης

Tην προεκλογική εκστρατεία του εγκαινίασε χθες ο Ταγίπ Ερντογάν με μια μαζική συγκέντρωση στο Αφιόν Καραχισάρ, μια επαρχία στα δυτικά με συμβολική σημασία για το κόμμα του, αφού εκεί τέθηκαν τα ιδρυτικά θεμέλια του ΑΚΡ το 2001.

«Πώς μπορεί ένας άνθρωπος που δεν καταφέρνει καν να συσπειρώσει τους συμμάχους του γύρω από το ίδιο τραπέζι να εκπροσωπήσει την Τουρκία;», αναρωτήθηκε αναφερόμενος στον βασικό αντίπαλό του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επικεφαλής της εξακομματικής Εθνικής Συμμαχίας.

Παράλληλα κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι εξαρτάται από τους ιμπεριαλιστές και το ΔΝΤ και διακήρυξε ότι το κόμμα του δεν υποκύπτει σε κανέναν. «Υποκλινόμαστε μόνο μπροστά στον Αλλάχ», είπε.

Πάντως, σε μια προσπάθεια επίδειξης μεγάλων οικονομικών σχεδίων, ο Ερντογάν εγκαινίασε προχθές ένα νέο επενδυτικό κέντρο στην Κωνσταντινούπολη, υποσχόμενος «ένα νέο χρηματοπιστωτικό οικοσύστημα». Δημοσιεύματα του (αντιπολιτευτικού) Τύπου εμφάνιζαν την προσέλευση στα εγκαίνια περιορισμένη.

Στο μεταξύ, μικρό προβάδισμα έναντι του Τούρκου προέδρου εμφανίζει ο Κιλιτσντάρογλου, με 47,8% έναντι 43,4% του Ερντογάν. Ο τρίτος υποψήφιος, Μουχαρέμ Ιντζέ, που αποσπά λίγο κάτω από 3,5%, ψαλιδίζει ουσιαστικά τις προοπτικές νίκης του κοινού μετώπου της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με δημοσκόπηση της «Μακ» ενόψει των εκλογών του Μαΐου.

Η κουρδική ψήφος θα αποδειχθεί καθοριστική στην αναμέτρηση και δεν είναι τυχαίο ότι ο Κιλιτσντάρογλου υπεραμύνθηκε χθες των δικαιωμάτων της κουρδικής μειονότητας και της κοινής μοίρας Τούρκων και Κούρδων.

Ειδικότερα, καταδίκασε τα τρολ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που καταφέρονται εναντίον της συνεργασίας της αντιπολίτευσης με το φιλοκουρδικό HDP: «Μόλις το προεδρικό μέγαρο αντιλαμβάνεται πως θα χάσει τις εκλογές, ξεκινάνε οι κατηγορίες εναντίον των Κούρδων και τους συμπεριφέρονται σαν τρομοκράτες. Είναι ντροπή, πραγματική ντροπή».

Αν υπάρξει και δεύτερος γύρος στις 28 Μαΐου, αναμένεται να ψηφίσουν μέχρι και 50.000 νέοι ψηφοφόροι που θα συμπληρώσουν το 18ο έτος.

Σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπηση στη «Σαμπάχ», το πιθανότερο σενάριο σε περίπτωση δεύτερου γύρου είναι η οριακή επικράτηση Ερντογάν, με ρυθμιστές τους αναποφάσιστους και απογοητευμένους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων.