Γερμανικά «πυρά» κατά της Ρωσίας: «Δεν θα πετύχει τους στόχους του ο Πούτιν»

Μήνυμα προς τη Μόσχα πως οι χώρες των G7 θα συνεχίσουν να αντιτίθενται σθεναρά στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, έστειλε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ πριν από συνεδρίαση της ομάδας των 7.

 

«Τώρα το ζήτημα είναι να δείξουμε στον (Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ) Πούτιν την αποφασιστικότητά μας ότι δεν θα επιτύχει τους στόχους του ακόμα και μέσω της φθοράς και της κόπωσης», δήλωσε η Μπέρμποκ σήμερα από τη Σεούλ, πριν αναχωρήσει για την Ιαπωνία για τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της G7 στο Καρουιζάουα κοντά στο Ναγκάνο.

«Ως G7, είμαστε δυνατοί ενωμένοι διότι γνωρίζουμε ακριβώς τι υποστηρίζουμε: μια διεθνή τάξη στην οποία το κράτος δικαίου και το διεθνές δίκαιο κυριαρχούν έναντι του νόμου του ισχυρού», δήλωσε η Μπέρμποκ.

Ως «ομάδα κρίσης σε διαρκή δράση», η G7 των οικονομικά ισχυρών δημοκρατιών αντιμετώπισε την ρωσική επιθετικότητα πέρυσι «το ένα εμπόδιο μετά το άλλο: με τη χειμερινή βοήθεια για τον λαό της Ουκρανίας, με τις ρωσικές κυρώσεις και το πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου. Με τη στήριξή μας, η Ουκρανία άντεξε τον ενεργειακό πόλεμο και τη χειμερινή επίθεση της Ρωσίας», δήλωσε η Μπέρμποκ. «Στη συνάντηση της Ιαπωνίας, θα ενισχύσουμε τη δέσμευσή μας».

Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 σχεδιάζουν να συζητήσουν τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας από το βράδυ έως μεθαύριο Τρίτη καθώς και πώς να αντιμετωπίσουν μια ολοένα και πιο δυναμική Κίνα διεθνώς αλλά και τις εξελίξεις στην περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού.

«Ως δημοκρατίες, είμαστε επιτυχημένοι στον συστημικό ανταγωνισμό με αυταρχικές δυνάμεις όταν οι εταίροι και φίλοι μας σε όλο τον κόσμο μας έχουν εμπιστοσύνη. Πρέπει να αποφύγουμε η ενότητά μας παρερμηνευτεί ως οριοθέτηση από άλλους ή να ανοίξουν νέα ρήγματα», δήλωσε η Μπέρμποκ.

Οι διαβουλεύσεις στην Καρουιζάουα έχουν προπαρασκευαστικό χαρακτήρα ενόψει της συνόδου κορυφής της G7 στην Χιροσίμα της Ιαπωνίας τον επόμενο μήνα, στην οποία αναμένεται να συμμετάσχει ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς. Εκτός της Γερμανίας, στη G7 συμμετέχουν η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, ο Καναδάς, οι ΗΠΑ και η Βρετανία. Η Ιαπωνία ασκεί φέτος την εναλλασσόμενη προεδρία της G7.