Σάλος με υπόθεση χρηματισμού του κεντρικού τραπεζίτη στη Σλοβακία - Ο πρωθυπουργός τον κάλεσε να παραιτηθεί

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας κάλεσε την Πέμπτη (13/4), μέσω ποσταρίσματος στο Facebook, τον Πέτερ Κάζιμιρ να παραιτηθεί από τη θέση του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας.

Η κίνηση αυτή από τον Έντουαρντ Χέγκερ έγινε ύστερα από την ανακοίνωση δικαστηρίου ότι καταδίκασε τον επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας σε υπόθεση που συνδέεται με χρηματισμό και του επέβαλε πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ.

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να επανεξεταστεί σε δίκη, ύστερα από έφεση του εισαγγελέα.

Σλοβακία: Υποψίες για εγκληματική δραστηριότητα διαφθοράς σε βάρος του κεντρικού τραπεζίτη

Ο Κάζιμιρ, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Σλοβακίας και ένας και των αξιωματούχων χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έχει αρνηθεί κάθε παρατυπία.

Το κατηγορητήριο αφορά «υποψίες για εγκληματική δραστηριότητα διαφθοράς σε σχέση με φορολογικούς ελέγχους σε βάρος πολλών εμπορικών εταιριών» όταν ο Κάζιμιρ ήταν υπουργός Οικονομικών προηγούμενης κυβέρνησης, όπως είχαν ανακοινώσει οι εισαγγελείς τον Φεβρουάριο και όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η απόφαση βασίστηκε σε στοιχεία που κατατέθηκαν κατά την ανακριτική διαδικασία και όχι σε κανονική δίκη. Σύμφωνα με το δικαστήριο, η απόφαση δεν έχει λάβει νομική ισχύ και μπορεί να ασκηθεί έφεση εναντίον της.