Ιταλία: Ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή του ChatGPT στην χώρα

Η Ιταλική Αρχή Προστασίας Δεδομένων ανοίγει στο ενδεχόμενο επιστροφής της εφαρμογής ChatGPT στην Ιταλία, υπό όρους και σχετικά νωρίς. Η απόφαση του “φρένου” είχε παρθεί μόλις στις 31/03 λόγω παράνομης συλλογής προσωπικών δεδομένων.

Όπως μεταδίδει το Politico, σήμερα Τετάρτη 12/04 η Ιταλική Αρχή έδωσε στην εταιρεία OpenAI μέχρι τις 30 Απριλίου για να συμμορφωθεί με συγκεκριμένες απαιτήσεις με στόχο την άρση της προσωρινής απαγόρευσης του chatbot στο belpaese.

Κύριες προϋποθέσεις είναι να ζητηθεί από τους χρήστες η συγκατάθεσή τους για τη χρήση των δεδομένων τους και να τους επιτραπεί η διόρθωση ή διαγραφή τους, ενώ προβλέπεται η εταιρεία να πραγματοποιήσει μια ενημερωτική εκστρατεία μέσω των Ιταλικών ΜΜΕ έως τις 14 Μαΐου ώστε να πληροφορήσει το κοινό – όπως υπογραμμίζει το Politico – «για το πώς θα χρησιμοποιεί τα προσωπικά τους δεδομένα για να εκπαιδεύσει τον αλγόριθμο».

Επίσης, σημειώνει η ιταλική La Repubblica, όσον αφορά χρήστες κάτω των 13 ετών, ο Εγγυητής ζητά την άμεση εφαρμογή ενός φίλτρου ώστε να καταστεί σαφής η ηλικία του χρήστη κατά τη διάρκεια της εγγραφής, κάτι το οποίο δεν προβλέπεται επί του παρόντος.