Κίνα: Η στόχευση Μακρόν και η υπόσχεση του Σι

Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, δήλωσε -κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν- ότι είναι έτοιμος να τηλεφωνήσει στον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όταν θα είναι η κατάλληλη στιγμή, δήλωσε Γάλλος διπλωμάτης που ήταν παρών στις συναντήσεις.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος «άσκησε πίεση επί του Σι Τζινπίνγκ να μην προσφέρει τίποτε στη Ρωσία που θα χρησιμεύσει στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο διπλωμάτης, την ώρα που οι δυτικές χώρες ανησυχούν για το ενδεχόμενο αποστολής όπλων από την Κίνα στην Ρωσία.

 

Το Reuters μεταδίδει ότι Εμ. Μακρόν προέτρεψε την Πέμπτη τον Κινέζο πρόεδρο να μεταπείσει τηνΡωσία, με τη οποία διατηρεί στενές σχέσεις, ώστε με αυτόν τον τρόπο να βοηθήσει στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Ο Σι είπε ότι ελπίζει πως οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες το συντομότερο δυνατό.

Κατά την διάρκεια συνομιλιών στο Πεκίνο, στις οποίες συμμετέχει και η επικεφαλής της Ε.Ε., Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, ο Μακρόν τόνισε ότι η Δύση πρέπει να δεσμεύσει το Πεκίνο ώστε να συμβάλει στον τερματισμό της κρίσης και να αποτρέψει «σπιράλ» έντασης που θα μπορούσε να διχάσει τις παγκόσμιες δυνάμεις σε αντιμαχόμενα μπλοκ.

«Η ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία έχει προκαλέσει πλήγμα στη διεθνή σταθερότητα», είπε ο Μακρόν κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον Κινέζο πρόεδρο έξω από τη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού. «Ξέρω ότι μπορώ να βασιστώ σε εσάς για να επαναφέρετε τη Ρωσία στη λογική και όλους πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Κίνα: Η στόχευση Μακρόν και η υπόσχεση του Σι-1
Ludovic Marin/Pool via REUTERS

Ο Σι κάλεσε την Ουκρανία και τη Ρωσία να επαναλάβουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες για την εξεύρεση πολιτικής λύσης.

Ο Ζελένσκι έχει ζητήσει επανειλημμένως συνάντηση με τον Σι, μετά την επίσκεψη του Κινέζου ηγέτη στον πρόεδρο της Ρωσίας, Πούτιν, στη Μόσχα τον περασμένο μήνα.

Η Γαλλία είπε ότι οι συζητήσεις μεταξύ των ηγετών ήταν ειλικρινείς και εποικοδομητικές, ενώ η Κίνα τις χαρακτήρισε φιλικές και σε βάθος.

Ο Μακρόν ζήτησε επίσης από τον Σι να πιέσει τη Ρωσία να συμμορφωθεί με τους διεθνείς κανόνες για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, καθώς ο Πούτιν έχει δηλώσει πως θα τοποθετήσει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, γειτονικά της Ουκρανίας, κίνηση που θεωρείται επικίνδυνη κλιμάκωση στην αιματηρή σύγκρουση ενός έτους.