Το κατασκοπευτικό μπαλόνι της Κίνας πήρε πληροφορίες από ευαίσθητες στρατιωτικές τοποθεσίες των ΗΠΑ

Το κατασκοπευτικό μπαλόνι της Κίνας που καταρρίφθηκε από τις ΗΠΑ έστειλε, τελικά, πληροφορίες πίσω στο Πεκίνο σε πραγματικό χρόνο καθώς πετούσε πάνω από το αμερικανικό έδαφος, αναφέρει το δίκτυο NBC News.

Οι νέες αναφορές υπογραμίζουν ότι το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι συγκέντρωσε πληροφορίες καθώς πετούσε πάνω από ευαίσθητες στρατιωτικές τοποθεσίες στις ΗΠΑ, παρά τις προσπάθειες του Λευκού Οίκου υπό τις εντολές του Τζο Μπάιντεν να ματαιώσει την κατασκοπευτική αποστολή.

Η Κίνα πέτυχε σε πολλές περιπτώσεις να περάσει το τεράστιο μπαλόνι πάνω από ορισμένες στρατιωτικές βάσεις και έστειλε τις πληροφορίες στο Πεκίνο σε πραγματικό χρόνο, ανέφερε τη Δευτέρα το NBC News, επικαλούμενο δύο ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ και έναν πρώην υψηλόβαθμο διαχειριστή. Το μπαλόνι, το οποίο είχε το μέγεθος τριών σχολικών λεωφορείων, πετούσε περιστασιακά πάνω από ορισμένες ευαίσθητες τοποθεσίες προτού καταρριφθεί στις αρχές Φεβρουαρίου.

«Οι πληροφορίες που συνέλεξε η Κίνα προέρχονταν κυρίως από ηλεκτρονικά σήματα, τα οποία μπορούν να ληφθούν από οπλικά συστήματα ή να περιλαμβάνουν επικοινωνίες από το προσωπικό της βάσης, αντί για εικόνες», ανέφερε η έκθεση του NBC σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

NBC News: Το μπαλόνι επιτάχυνε καθώς η Κίνα προσπαθούσε να το βγάλει από τον εναέριο χώρο των ΗΠΑ

Αξιωματούχοι του Πεκίνου αρνήθηκαν κατηγορηματικά ότι το μπαλόνι ήταν περιουσιακό στοιχείο της κυβερνητικής υπηρεσίας συλλογής πληροφοριών, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ αντέδρασαν υπερβολικά σε ένα μη επανδρωμένο πολιτικό σκάφος που ξέφυγε κατά λάθος από την πορεία του. Υπενθυμίζεται πως λόγω του μπαλονιού προκλήθηκε ένα μεγάλο επεισόδιο εθνικής ασφάλειας και μια διπλωματική διαμάχη, ωθώντας τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, να αναβάλει μια πολυαναμενόμενη επίσκεψη στο Πεκίνο.

Μόλις δημοσιοποιήθηκε η ύπαρξη του μπαλονιού, η πορεία του παρακολουθήθηκε στενά καθώς περνούσε από την Αλάσκα στη Μοντάνα, όπου το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ αποθηκεύει ορισμένα πυρηνικά μέσα στην αεροπορική βάση του Μάλμστρομ. Το μπαλόνι επιτάχυνε καθώς η Κίνα προσπάθησε να το βγάλει από τον αμερικανικό εναέριο χώρο όσο το δυνατόν γρηγορότερα, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το NBC.

Οι αξιωματούχοι είπαν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν περιόρισε τις προσπάθειες της Κίνας να συγκεντρώσει πληροφορίες από ευαίσθητες τοποθεσίες μετακινώντας πιθανούς στόχους και εμποδίζοντας την ικανότητα του μπαλονιού να λαμβάνει και να μεταδίδει ηλεκτρονικά σήματα.

ΗΠΑ: Η Κίνα έχει αναπτύξει παρόμοια μπαλόνια σε πάνω από 40 χώρες σε πέντε ηπείρους

Το μπαλόνι πετούσε επί μια εβδομάδα πάνω από τη Βόρεια Αμερική προτού ένα αμερικανικό πολεμικό αεροπλάνο το καταρρίψει πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας στις 4 Φεβρουαρίου.

Εκείνες τις ημέρες, η κυβέρνηση Μπάιντεν υποβάθμισε τις δυνατότητες του μπαλονιού, αλλά μετά την κατάρριψή του, ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι το σκάφος μετέφερε εξοπλισμό ικανό να υποκλέψει και να εντοπίσει γεωγραφικά τις επικοινωνίες. «Δεν είναι μεγάλη παραβίαση», είπε ο Μπάιντεν μετά την καταστροφή του μπαλονιού. «Είναι καταστρατήγηση του διεθνούς δικαίου. Είναι ο εναέριος χώρος μας. Και μόλις έρθει στο έδαφός μας, μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε με αυτό».

Οι Αμερικανοί ειδικοί ασφαλείας εξακολουθούν να αναλύουν τα συντρίμμια, με την κυβέρνηση των ΗΠΑ να ισχυρίζεται πως η Κίνα έχει αναπτύξει παρόμοια μπαλόνια για τη συλλογή πληροφοριών σε περισσότερες από 40 χώρες σε πέντε ηπείρους.