NBC: Το κατασκοπευτικό μπαλόνι κατάφερε να συλλέξει στρατιωτικές πληροφορίες

Παρά τις προσπάθεις των Αμερικανών να το εμποδίσουν, το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι κατάφερε να αποσπάσει σημαντικές στρατιωτικές πληροφορίες από τις ΗΠΑ και συγκεκριμένα από «ευαίσθητες» τοποθεσίες της χώρας.

Οι πληροφορίες που συνέλεξε η Κίνα προέρχονταν κυρίως από ηλεκτρονικά σήματα, τα οποία μπορούν να ληφθούν από οπλικά συστήματα ή να περιλαμβάνουν επικοινωνίες από το προσωπικό της βάσης.

Σύμφωνα με το NBC Νews, η Κίνα μπόρεσε να ελέγξει το αερόστατο έτσι ώστε να μπορεί να κάνει πολλαπλά περάσματα πάνω από ορισμένες από τις τοποθεσίες και να μεταδίδει τις πληροφορίες που συνέλεξε πίσω στο Πεκίνο σε πραγματικό χρόνο, είπαν οι αξιωματούχοι.

Οι ίδιες πηγές δήλωσαν ότι η Κίνα θα μπορούσε να έχει συλλέξει πολύ περισσότερες πληροφορίες από ευαίσθητες τοποθεσίες, αν δεν υπήρχαν οι προσπάθειες της κυβέρνησης να κινηθεί γύρω από πιθανούς στόχους και να αποκρύψει την ικανότητα του αερόστατου να συλλαμβάνει τα ηλεκτρονικά τους σήματα, σταματώντας τα από το να εκπέμπουν ή να εκπέμπουν σήματα.

Η Κίνα έχει πει επανειλημμένα ότι το αερόστατο ήταν ένα μη επανδρωμένο πολιτικό αερόπλοιο που παρεξέκλινε κατά λάθος από την πορεία του και ότι οι ΗΠΑ αντέδρασαν υπερβολικά καταρρίπτοντάς το.

Οι αξιωματούχοι δεν έχουν πει σε ποια εταιρεία, υπηρεσία ή οργανισμό ανήκε το αερόστατο, παρά τα πολλά αιτήματα για σχολιασμό από το NBC News.