«Πάσχω από κατάθλιψη» υποστηρίζει ο Παντσέρι - Πιθανόν να αποφυλακιστεί με βραχιολάκι

Νέες εξελίξεις σημειώνονται αναφορικά με το σκάνδαλο διαφθοράς του Κατάρ, με τον «εγκέφαλο» της οργάνωσης Αντόνιο Παντσέρι να κάνει γνωστό, δια μέσω του συνηγόρου υπεράσπισής του, ότι πάσχει από κατάθλιψη και για τον λόγο αυτό ελπίζει να τεθεί σε περιορισμό με βραχιολάκι, από τις 6 Απριλίου.

Σημειώνεται ότι πριν από λίγο καιρό ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής είχε συνεργαστεί με τις βελγικές αρχές, προβαίνοντας σε αποκαλύψεις, προκειμένου να ελαφρύνει την ποινή, για να την μειώσει στον έναν χρόνο κράτησης.

Σύμφωνα με τα γαλλόφωνα ΜΜΕ, ο δικηγόρος του Παντσέρι επικαλείται τον γιατρό των φυλακών Saint-Gilles, όπου και κρατείται ο πολιτικός, λέγοντας ότι του συνιστά «ψυχολογική υποστήριξη».

Φυλακισμένος από τις 9 Δεκεμβρίου, ο πρώην Ιταλός ευρωβουλευτής ελπίζει να φύγει το συντομότερο δυνατό από το κέντρο κράτησης.

Στις 6 Απριλίου, οπότε και θα ανακοινωθεί η επόμενη δικαστική απόφαση, θα γίνει γνωστό εάν θα τεθεί σε κατ’οίκον κράτηση με βραχιολάκι.

Ο δικηγόρος του επισημαίνει ειδικότερα τα εξής: «Δεν πρόκειται για απελευθέρωση αλλά για κατ’ οίκον περιορισμό, ο κ. Παντσέρι δεν θα μπορεί να βγαίνει από το σπίτι του».

Οι αποκαλύψεις Παντσέρι

Με τίτλο «Οι νέες κατηγορίες του μετανοημένου Αντόνιο Παντσέρι», η εφημερίδα Le Soir είχε αποκαλύψει ότι ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής, έλαβε τουλάχιστον 2,6 εκατ. ευρώ από Κατάρ, Μαρόκο και Μαυριτανία, βάζοντας στο κάδρο Φραντσέσκο Τζόρτζι και Εύα Καϊλή.

Ειδικότερα το άρθρο της Le Soir, είχε αναφέρει ότι «στις πρόσφατες ανακρίσεις, ο κ. Παντσέρι παραδέχεται ότι έλαβε –με αυτόν που φαίνεται να είναι το δεξί του χέρι, Φραντσέσκο Τζόρτζι– τουλάχιστον 2,6 εκατομμύρια ευρώ από τα τρία ξένα κράτη που αναφέρονται. Η συντριπτική πλειοψηφία σε μετρητά. Μέρος αυτών των ποσών αναδιανεμήθηκε, σύμφωνα με τον μετανοημένο, σε ευρωβουλευτές και βοηθούς βουλευτών μεταξύ 2018 και 2022. Το Κατάρ θα ήταν, σύμφωνα με τον ίδιο, ο κύριος «πελάτης» της οργάνωσης της οποίας παραδέχεται ότι ηγήθηκε. Το Μαρόκο είχε πληρώσει τουλάχιστον 180.000 ευρώ σε μετρητά (πέρα από τα δώρα και τα ταξίδια) και η Μαυριτανία 200.000 ευρώ μόνο στους δύο «συνεργάτες» Παντσέρι και Τζόρτζι».

H εφημερίδα είχε γράψει δε ότι «ο πρώην ευρωβουλευτής εξαπολύει βαριές κατηγορίες σε βάρος του Βέλγου Μαρκ Ταραμπέλλα–τον οποίο είχε ήδη «κατηγορήσει» από την πρώτη του ανάκριση μετά τη σύλληψή του– αλλά και κατά των ευρωβουλευτών Αντρέα Κοτσολίνο, Εύας Καϊλή και Λάρα Κόμι. Το όνομα της Ιταλίδας ευρωβουλευτή από το Forza Italia (συντηρητική δεξιά, από την ομάδα του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο), που δεν εξελέγη το 2019 αλλά αντικατέστησε τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι τον Νοέμβριο του 2022, εμφανίζεται συγκεκριμένα για πρώτη φορά σε αυτόν τον φάκελο».

«Ο Αντόνιο Παντσέρι δηλώνει ότι έχει δώσει δώρα ή χρήματα σε δύο βοηθούς και πολιτικούς συμβούλους της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών (S&D)» είχε συμπληρώσει η Soir.

Σχετικά με την Εύα Καϊλή , η βελγική εφημερίδα είχε αναφέρει ότι «η Έλληνίδα ευρωβουλευτής του S&D θα έμενε, σύμφωνα με νέες δηλώσεις του Αντόνιο Παντσέρι, για μια εβδομάδα το 2017 ή το 2018 μαζί με τον ίδιο και τον Τζόρτζι σε ένα από τα πολυτελή δωμάτια του Mamounia, στο Μαρακές. Όλα τα έξοδα θα πληρώνονταν από τον Αμπντεραχίμ Ατμνούν».