Άλβιν Μπραγκ: Ποιος είναι ο εισαγγελέας που ίσως οδηγήσει τον Τραμπ ενώπιον της Δικαιοσύνης

O Άλβιν Μπραγκ βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας ως ο άνθρωπος που ενδέχεται να οδηγήσει έναν πρώην πρόεδρο ενώπιον της αμερικανικής Δικαιοσύνης.

Είναι ένας από τους πέντε εκλεγμένους εισαγγελείς της Νέας Υόρκης και εδώ κι ένα χρόνο προΐσταται της εισαγγελίας του Μανχάταν.

Ουσιαστικά «κληρονόμησε» τον φάκελο Τραμπ για την υπόθεση Στόρμι Ντάνιελς -ηθοποιού ταινιών πορνογραφικού περιεχομένου της οποίας ο τέως πρόεδρος φέρεται να εξαγόρασε προεκλογικά τη σιωπή για να μην αποκαλύψει τις φερόμενες ερωτικές τους σχέσεις που θα διατάρασσαν την πορεία του προς τον Λευκό Οίκο- από τον προκάτοχό του, Σάιρους Βανς Τζούνιορ.

Από το Χάρλεμ στον Τραμπ

Σαράντα εννέα χρόνων και μεγαλωμένος στο Χάρλεμ της δεκαετίας του ’80, ξέρει από βία κι απειλές. Ως παιδί, έξι φορές ένιωσε το όπλο να τον στοχεύει. Στις τρεις από αυτές, το όπλο ανήκε σε αστυνομικό. Όπως έχει πει ο ίδιος, η εμπειρία αυτή διαμόρφωσε τις πεποιθήσεις του για το έγκλημα.

Πλέον, τον καταδιώκουν όχι μόνο οι απειλές Τραμπ, που προειδοποίησε για «θάνατο και καταστροφή» στην περίπτωση παραπομπής του στη Δικαιοσύνη, αλλά και άγνωστοι με απειλητικά τηλεφωνήματα, επιστολές με ύποπτη σκόνη και μέιλ με προειδοποιήσεις για βόμβα.

Απόφοιτος της Νομικής του Χάρβαρντ, ο 49χρονος εργάστηκε σε πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο, προτού γίνει ο πρώτος μαύρος εισαγγελέας του Μανχάταν.

Αναλαμβάνοντας καθήκοντα τον Ιανουάριο του 2022, ο ίδιος δεσμεύτηκε για μεταρρύθμιση της ποινικής δικαιοσύνης, σε μια συγκυρία που οι Νεοϋορκέζοι ήταν ιδιαίτερα ανήσυχοι για την αύξηση του εγκλήματος.

Ίσως στην πιο φημισμένη εισαγγελία των Ηνωμένων Πολιτειών, εν μέρει λόγω της τηλεοπτικής σειράς «Νόμος και Τάξη», ο προϋπολογισμός των 146 εκατομμυρίων δολαρίων του Μπραγκ ενισχύεται από εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια που προέρχονται από τις κατασχέσεις των διακανονισμών της Wall Street, ποσά που αποδίδονται σε κοινοτικά και προγράμματα ποινικής δικαιοσύνης.

Τραμπ και μερίδα των Ρεπουμπλικανών χαρακτηρίζουν πολιτικά υποκινούμενη και «πρωτόγνωρη κατάχρηση εισαγγελικής ισχύος» την έρευνα του Μπραγκ. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Economist «το παρελθόν του 49χρονου υποδεικνύει πως καθοδηγείται από το νόμο και τα γεγονότα».

Άλβιν Μπραγκ: Ποιος είναι ο εισαγγελέας που ίσως οδηγήσει τον Τραμπ ενώπιον της Δικαιοσύνης-2
Explainer: Πόσο πιθανό είναι να δούμε τον Ντόναλντ Τραμπ με χειροπέδες;
Λίγες εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, δέχτηκε επικρίσεις από πολλούς Δημοκρατικούς επειδή «πάγωσε» την έρευνα του προκατόχου του για τα οικονομικά του Τραμπ. Ωστόσο, ο Μπραγκ επικεντρώθηκε σε υποθέσεις που ήταν ευκολότερο να αποδείξει, όπως η περσινή επιτυχής δίωξη του Οργανισμού Τραμπ για φοροδιαφυγή.

«Έως τώρα, δεν έχει κάνει κανέναν από οποιοδήποτε πολιτικό φάσμα χαρούμενο. Οπότε, προφανώς, δεν παίζει πολιτικά. Αυτό τον καθιστά προσεκτικό εισαγγελέα» σημειώνει η Ρεμπέκα Ρόιφ, πρώην εισαγγελέας Μανχάταν.

Οι δύσκολες υποθέσεις
Ο Μπραγκ είχε εκπροσωπήσει την οικογένεια του Έρικ Γκάρνερ, του αφροαμερικανού που μετά από απαγορευμένη λαβή αστυνομικού, έχασε τη ζωή του από ασφυξία. Ήταν ο άνθρωπος που ουσιαστικά πυροδότησε το κίνημα Black Lives Matter που έμελλε να λάβει πανεθνικές διαστάσεις τα χρόνια που ακολούθησαν, λόγω κι άλλων θυμάτων αστυνομικής βίας.

Εργάστηκε επίσης σε μια αγωγή της Νέας Υόρκης κατά του άλλοτε διάσημου παραγωγού ταινιών, Χάρβεϊ Γουάινστιν και της Weinstein Corporation το 2018.

Ως εισαγγελέας, ανακοίνωσε την απαγγελία κατηγοριών κατά του Στιβ Μπάνον, του πρώην συμβούλου του Τραμπ και παράγοντα της αμερικανικής alt right, που κατηγορείτο για εξαπάτηση χορηγών σε μια εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων που υποσχόταν την κατασκευή τείχους κατά μήκος των νότιων συνόρων.

Τον Φεβρουάριο του 2022, η εισαγγελία του Μανχάταν υπό τον Μπραγκ κατέσχεσε δεκάδες αρχαιότητες, παρανόμως αποκτηθείσες από τον συλλέκτη και δισεκατομμυριούχο ιδρυτή hedge fund, Μάικλ Στέινχαρτ, επιστρέφοντάς τις στην Ελλάδα.

 

«Επιεικής απέναντι στο έγκλημα»

Μέρες μετά την ορκωμοσία του, ο Μπραγκ έστειλε υπόμνημα στο προσωπικό της εισαγγελίας, παραγγέλνοντας να μην ασκείται δίωξη σε συγκεκριμένα αδικήματα, όπως των πλημμελημάτων μαριχουάνας, πορνείας και εισιτηριοδιαφυγής, αλλά και να μην ζητείται ποινή φυλάκισης για ορισμένες ποινικές υποθέσεις, όπως συγκεκριμένες ληστείες και επιθέσεις, εξηγώντας πως επιθυμεί εναλλακτικές λύσεις για όσους δεν έχουν παρελθόν παραβατικότητας.

Η στάση του αυτή προκάλεσε αντιδράσεις μεταξύ των Ρεπουμπλικανών της Πολιτείας, αλλά και στις τάξεις της Αστυνομίας, με τον επιθεωρητή Πολ ΝτιΤζιάκομο να τον αποκαλεί «πολιτικό υπέρ του εγκλήματος».

Ο ίδιος, σε όσους τον χαρακτήρισαν «επιεική στο έγκλημα», απάντησε πως οι αιτιάσεις τους «είναι ανακριβείς».

«Τώρα, ένα χρόνο μετά στην εισαγγελία, οι διώξεις για οπλοκατοχή έχουν αυξηθεί κατά 20%. Τα περιστατικά πυροβολισμών και οι ανθρωποκτονίες έχουν μειωθεί. Οι διώξεις για εγκλήματα μίσους αυξήθηκαν. Ανταποκρινόμαστε στο καθήκον μας. Το κάνουμε με περίσκεψη, εστιάζοντας σε όσους βλάπτουν περισσότερο το Μανχάταν» διεμήνυσε μέσω CBS ο ίδιος.