Παναγιωτόπουλος: «Εξομάλυνση των σχέσων με την Τουρκία – Θα είμαι εκεί στις 4 Απριλίου»

Ασφαλώς οι σεισμοί στην Τουρκία έπαιξαν ρόλο στην εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή του MEGA, Live News, και στον Νίκο Ευαγγελάτο, για την επικείμενη επίσκεψή του στην γειτονική χώρα στις 4 Απριλίου, μετά από πρόσκληση που του απηύθυνε ο ομόλογός του, Χουλουσί Ακάρ.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, πάντως, «δεν πάω στον Ακάρ για να λύσουμε όλες τις διαφορές μας».

Το παρασκήνιο της επίσκεψης

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αποκάλυψε στο MEGA το παρασκήνιο της επίσκεψής του στην Τουρκία, αλλά και την επικοινωνία που είχε με τον Χουλουσί Ακάρ.

«Προ ημερών, στα πλαίσια των ανταλλαγών συλληπητήριων μηνυμάτων και λόγω του καταστροφικού σεισμού στην Τουρκία, αλλά και της τραγωδίας των Τεμπών, ο ομόλογός μου πρότεινε να επισκεφτώ τις σεισμόπληκτες περιοχές», ανέφερε.

Και προσέθεσε: «Δεν απέρριψα αυτή την πρόταση, έπρεπε όμως να βρεθεί η κατάλληλη ημερομηνία, ασφαλώς πριν από το Πάσχα και την προεκλογική περίοδο, τη δική μας και την τουρκική. Επιλέξαμε τελικά την προσεχή Τρίτη και θα πραγματοποιήσουμε μία επίσκεψη στις σεισμόπληκτες περιοχές».

Στόχος τους είναι να εκπέμψουν ένα συμβολικό μήνυμα, ενώ πλέον είναι φανερή η αποκλιμάκωση της έντασης στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, με τον κ. Παναγιωτόπουλο να τονίζει πως επιθυμία της χώρας μας είναι να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά αυτή η αποκλιμάκωση.

«Εμείς συνεχίζουμε πάνω στις δικές μας στοχεύσεις, αλλά ας το δούμε ως ένα παράθυρο επικοινωνίας», όπως είπε.

Και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Δεν πάω στη Τουρκία για να λύσουμε όλες τις διαφορές μας, αλλά πάω για να βοηθήσουμε, να εκπέμψουμε ένα μήνυμα.

»Κάποια πράγματα, όπως φυσικές καταστροφές και τραγωδίες, είναι πάνω από πολιτικούς ανταγωνισμούς, ακόμα και σε τοπικό επίπεδο, και θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως μοχλοί αποκλιμάκωσης».

«Είμαστε πολλά χρόνια μπροστά στον ‘αέρα’ από την Τουρκία»

Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε και στο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας, τονίζοντας πως είναι «ειλημμένη απόφαση η αγορά των F-35» και προσθέτοντας πως τα πρώτα υπερσύγχρονα μαχητικά θα φτάσουν στην χώρα μας το 2028.

«Δουλειά μας είναι να εντείνουμε την προσπάθεια, για να αυξήσουμε την αποτρεπτική ισχύ της χώρας. Η αποτροπή δεν ταυτίζεται με την άμυνα, είναι η προσπάθεια να αποθαρρύνουμε τον αντίπαλο. Πώς το κάνεις αυτό; Με ισχυρές ένοπλες δυνάμεις.

»Συνεχίζουμε την προσπάθεια πιο εντατικά, για να εξοπλίσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις, ώστες αυτές να κάνουν τη δουλειά τους όσο καλύτερα μπορούν», επισήμανε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Παράλληλα, σημείωσε πως είναι «δύσκολα τα πράγματα για την Τουρκία και τα F-16», αναφορικά με την έγκρισή τους από το αμερικανικό Κογκρέσο.

Και τόνισε πως «είμαστε ήδη πολλά χρόνια μπροστά στον ‘αέρα’ σε σύγκριση με την Τουρκία».