Για πρώτη φορά ο Τζο Μπάιντεν ως πρόεδρος στον Καναδά

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν βρίσκεται από το βράδυ της Πέμπτης, 23 Μαρτίου, στην Οτάβα όπου πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη καναδική επίσκεψη της προεδρικής θητείας του.

Πέρα από τα χαμόγελα και τις χειραψίες μπροστά στις κάμερες, το ενδιαφέρον των μίντια στρέφεται στις συμφωνίες που αναμένεται να υπογραφούν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης από τον Μπάιντεν και τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό.

Προτού προσγειωθεί ο Μπάιντεν στην Οτάβα αργά την Πέμπτη, κυκλοφόρησε η είδηση ότι οι δύο χώρες είχαν καταλήξει σε συμφωνία για τις παράτυπες μεταναστευτικές ροές.

Οι ακριβείς λεπτομέρειες αυτής της νέας συμφωνίας για τη μετανάστευση ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστές αλλά ο Καναδάς, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει συμφωνήσει να δεχθεί 15.000 μετανάστες μέσω επίσημων καναλιών και διαδικασιών. Η συμφωνία αυτή φέρεται, επίσης, να επιτρέπει και στις δύο χώρες να απομακρύνουν τους αιτούντες άσυλο που περνούν τα σύνορά τους χωρίς άδεια.

Οι συνομιλίες που αναμένεται να έχουν Μπάιντεν και Τριντό σήμερα, Παρασκευή, αναμένεται να περιστραφούν και γύρω από θέματα άμυνας και ασφάλειας. Η υπόθεση με το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι, οι δοκιμές πυραύλων της Βόρειας Κορέας και η πρόοδος που φέρεται να έχει σημειώσει η Ρωσία στο μέτωπο της πυραυλικής τεχνολογίας έχουν ανεβάσει το επίπεδο της εγρήγορσης αναφορικά με την άμυνα της Βόρειας Αμερικής, όπως αναφέρει σε άρθρο του ο ιστοχώρος Gzero του Eurasia Network.

Πρόσφατη δημοσκόπηση των Maru Public/GZERO φανερώνει ότι η συντριπτική πλειονότητα Αμερικανών και Καναδών (93% και 91%, αντίστοιχα) θέλει οι δύο χώρες να ενισχύσουν τις κοινές προσπάθειες ασφάλειας. Στο ίδιο πλαίσιο, η πλειοψηφία των Καναδών τάσσεται υπέρ είτε ενός κοινού αμερικανο-καναδικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας είτε της εγκατάστασης αμερικανικών πυραύλων σε καναδικό έδαφος.

Ο Μπάιντεν αναμένεται, από την πλευρά του, να πιέσει τον Τριντό στο θέμα της αύξησης των αμυντικών δαπανών του Καναδά καθώς η Οτάβα κινείται κάτω από τον στόχο του 2% του ΑΕΠ που έχει θέσει το ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία πια, έχει επιστρέψει στο προσκήνιο και το θέμα της άμυνας της Αρκτικής.