Μητσοτάκης: Δεν ιδιωτικοποιείται το νερό – Η Ελλάδα μπορεί να πετύχει την επενδυτική βαθμίδα το 2023

Τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023, εφόσον προκύψει ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση από τις εκλογές, εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η Ελλάδα υποστηρίζει την πρόταση της Κομισιόν για το νέο πλαίσιο των δημοσιονομικών κανόνων. Την πρόταση αυτή, σημείωσε, πως την ασπάζονται τα περισσότερα κράτη μέλη, ωστόσο απαιτείται πολύ πιο γρήγορη πρόοδος και συμπλήρωσε πως οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες πρέπει να συμφωνηθούν πριν το τέλος του έτους.

Στη συνέχεια, τόνισε ότι βρισκόμαστε σε περιβάλλον αύξησης των επιτοκίων και ότι η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας θα αποκλιμακώσει το κόστος δανεισμού για την Ελλάδα: «Τα επιτόκια στην Ελλάδα δεν καθορίζονται από την Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά από την ΕΚΤ η οποία συνυπολογίζει πολλές παραμέτρους με κυριότερη τη συγκράτηση του πληθωρισμού. Αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα, εφόσον μπορέσει να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, θα μπορέσει να αποκλιμακώσει το κόστος δανεισμού. Με άλλα λόγια, η Ελληνική Δημοκρατία να δανείζεται φθηνότερα, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.»

«Είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να πετύχουμε εντός 2023 το στόχο της επενδυτικής βαθμίδας εφόσον ο λαός μας εμπιστευθεί και προκύψει ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση», απάντησε ο κ. Μητσοτάκης όταν ρωτήθηκε πόσο κοντά είμαστε στο στόχο της επενδυτικής βαθμίδας.

Για τις δηλώσεις Ανδρουλάκη

Ερωτηθείς για τα όσα είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, για την επιλογή τρίτου πολιτικού προσώπου για τη θέση του πρωθυπουργού, απάντησε: «Νομίζω θα πρέπει να ρωτήσετε τον κ. Ανδρουλάκη τι εννοούσε με αυτά που είπε. Η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση για να κάνουμε το άλμα στο μέλλον και νομίζω αυτό το απαιτεί η σιωπηρή πλειοψηφία της κοινωνίας. Θα πρέπει να ρωτήσετε άλλους να σας πουν τι ακριβώς εννοούν με αυτά τα οποία λένε.»

«Δεν υπάρχει ζήτημα ιδιωτικοποίησης του νερού»

Απαντώντας σε ερώτημα για το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης του νερού, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Σας διαβεβαιώνω κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως ζήτημα ιδιωτικοποίησης του νερού, το οποίο ήταν, είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό. Και πραγματικά αναρωτιέμαι εάν θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε προς τις εκλογές εν μέσω ενός απαράδεκτο περιβάλλοντος fake news. Η κυβέρνηση έχει εξηγήσει επανειλημμένως γιατί ακριβώς ενισχύει τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με αρμοδιότητες που έχει να κάνει με το νερό. Δεν έχει τίποτα να κάνει με μία ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση του νερού, την οποία και επί της αρχής απορρίπτω. Μη ρωτάτε εμένα, γιατί η θέση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη, ρωτήστε όλους αυτούς που εξακολουθούν και αναπαράγουν αυτά τα fake news».