Το Κίεβο λέει ότι οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν από τη Νόβα Καχόφκα

Ο ουκρανικός στρατός υποστήριξε νωρίτερα την Πέμπτη ότι οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν από την πόλη Νόβα Καχόφκα, που βρίσκεται στην περιφέρεια της Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία, στην απέναντι όχθη του ποταμού Δνείπερου.

Ένας εκπρόσωπος των κατοχικών δυνάμεων ωστόσο διέψευσε αυτήν την πληροφορία. «Δηλώνω επισήμως ότι όλο το ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό στη Νόβα Καχόφκα, καθώς και σε άλλα σημεία στην αριστερή όχθη του Δνείπερου, παραμένει στις θέσεις του» έγραψε στο Telegram ο Βλαντίμιρ Σάλντο.

Νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη, 22 Μαρτίου, «όλες οι μονάδες του κατοχικού στρατού που είχαν αναπτυχθεί στη Νόβα Καχόφκα, στην περιοχή της Χερσώνας», εγκατέλειψαν την πόλη αυτήν.

Το υπουργείο δεν διευκρίνισε αν μπήκαν στην κοινότητα Ουκρανοί στρατιώτες. Υποστήριξε όμως ότι κατά την αποχώρησή τους οι Ρώσοι έκλεψαν συσκευές, πολύτιμα αντικείμενα, ρούχα και κινητά τηλέφωνα από τα σπίτια.

Η Νόβα Καχόφκα είχε 45.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο. Βρίσκεται στα βορειοανατολικά της Χερσώνας, της πόλης την οποία εγκατέλειψαν οι Ρώσοι τον Νοέμβριο του 2022 και υποχώρησαν στην απέναντι όχθη του Δνείπερου. Η πόλη βρίσκεται επίσης κοντά στο υδροηλεκτρικό φράγμα Καχόφκα, το οποίο κατέλαβαν οι Ρώσοι στην αρχή του πολέμου, στα τέλη Φεβρουαρίου 2022.