Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι «αφελής» σε ό,τι αφορά τη διπλωματική προσέγγιση μεταξύ Ρωσίας και Κίνας με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
Ο ίδιος σημείωσε, ωστόσο, ότι οι στενότερες σχέσεις μεταξύ Πεκίνου και Μόσχας δεν θα πρέπει να αποτρέψουν τις Βρυξέλλες από το να διατηρήσουν δεσμούς με την Κίνα.
«Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι είναι σημαντικό να μην υποστηρίξει η Κίνα τη Ρωσία», δήλωσε ο Μισέλ στο Euronews. «Είναι σημαντικό η Κίνα να στηρίξει το Διεθνές Δίκαιο (και) τη σταθερότητα με βάση τον Χάρτη του ΟΗΕ».
«Δεν είμαι αφελής. Ξέρω πως είναι στενές οι σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ρωσίας», πρόσθεσε.
«Από την άλλη, όμως, πιστεύω πως, σε αυτές τις συνθήκες, είναι σαφές ότι πρέπει να συνεργαστούμε με την Κίνα, όχι επειδή συμφωνούμε σε όλα, κάθε άλλο, αλλά επειδή πρέπει να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα και τις αρχές μας», δήλωσε ο Μισέλ.
Η πρόταση Ζελένσκι και το σχέδιο του Πεκίνου
Μιλώντας στο Euronews, ο Μισέλ επιβεβαίωσε εκ νέου τη στήριξή του στο ειρηνευτικό σχέδιο 10 σημείων που πρότεινε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Το εν λόγω σχέδιο καλεί σε πλήρη απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και στην αποκατάσταση των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της Ουκρανίας.
Η πρόταση του Ζελένσκι έρχεται, ωστόσο, σε μεγάλη αντίθεση με το έγγραφο 12 σημείων που εξέδωσε η Κίνα, όπου το ζήτημα των κατεχόμενων εδαφών απουσιάζει.
Το κινεζικό σχέδιο κάνει αναφορά στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, αλλά αποφεύγει να χρησιμοποιήσει τις λέξεις «πόλεμος» ή «εισβολή» και, αντ’ αυτού, κάνει λόγο για «κρίση». Επιπλέον, καλεί σε άρση των «μονομερών κυρώσεων» και στον τερματισμό της «ψυχροπολεμικής νοοτροπίας» – μια ρητορική που εκλαμβάνεται ως κεκαλυμμένη κριτική κατά της Δύσης.
«Αυτό το ειρηνευτικό σχέδιο δεν είναι κάτι στο οποίο πιστεύουμε», δήλωσε από την πλευρά του ο Σαρλ Μισέλ. «Πιστεύουμε στη “φόρμουλα” ειρήνευσης που έχει προτείνει ο πρόεδρος Ζελένσκι – η οποία βασίζεται στον Χάρτη του ΟΗΕ, στο Διεθνές Δίκαιο και στην πολυμερή προσέγγιση».
«Καμία πρόθεση επίθεσης στη Ρωσία»
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περιέγραψε ως «εξαιρετικά σημαντική» τη νέα δέσμη στρατιωτικής βοήθειας που εγκρίθηκε αυτή την εβδομάδα από τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας της Ε.Ε., καθώς διατίθεται για πρώτη φορά 1 δισ. ευρώ για την από κοινού προμήθεια πυρομαχικών.
«Πρόκειται για μια στέρεα απόφαση για μια πραγματική ευρωπαϊκή άμυνα. Και ξέρετε πως στο παρελθόν συζητήσαμε σε μεγάλο βαθμό αυτό το ζήτημα (που) για κάποιους ήταν ένα ντιμπέιτ σε θεωρητικό επίπεδο. Τώρα, είναι η πραγματικότητα», είπε ο Μισέλ.
«Ηταν αδύνατο να φανταστούμε τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης μέχρι μόλις μερικές εβδομάδες πριν την αρχή της πλήρους κλίμακας (ρωσικής) εισβολής».
Ερωτηθείς σχετικά με το ποια είναι τα όρια μεταξύ στρατιωτικής στήριξης και φιλοπόλεμης στάσης, ο Μισέλ είπε ότι η Ε.Ε. έχει, από νομικής απόψεως, το δικαίωμα να βοηθήσει μια χώρα που δέχεται επίθεση.
«Είναι βέβαιο πως δεν υπάρχει πρόθεση να επιτεθούμε στη Ρωσία. Υπάρχει ένας επιτιθέμενος: αυτός είναι η Ρωσία. Και υπάρχουν θύματα», σημείωσε.
«Στηρίζουμε το Διεθνές Δίκαιο διότι ξέρουμε ότι, εάν δεν βοηθήσουμε την Ουκρανία, αυτό σημαίνει πως ο κόσμος θα είναι λιγότερο ασφαλής στο μέλλον».
«Πολλές προκλήσεις ταυτοχρόνως»
Ο Σ. Μισέλ μίλησε επίσης για την κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα από τις παράπλευρες επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.
«Εχουμε την αίσθηση ότι είναι σημαντικό να εστιάσουμε στο ζήτημα της μακροπρόθεσμης ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αντιμετωπίζουμε πολλές και δύσκολες προκλήσεις ταυτοχρόνως», τόνισε ο Μισέλ, αναφερόμενος στην άνοδο των τιμών ενέργειας, την κλιματική αλλαγή, την ψηφιακή μετάβαση και την έλλειψη των απαραίτητων γνώσεων.
Οι οικονομικές ανησυχίες αυξήθηκαν περαιτέρω αυτόν τον μήνα μετά την κατάρρευση της αμερικανικής Silicon Valley Bank και την εξαγορά της ελβετικής Credit Suisse από τη UBS.
«Παρακολουθούμε την κατάσταση στην Ελβετία και στις ΗΠΑ», είπε ο Μισέλ. «Αλλά έχω την πεποίθηση πως διαθέτουμε τα κατάλληλα εργαλεία προκειμένου να διασφαλίσουμε τη διατήρηση της σταθερότητας».