Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, παραχώρησε συνέντευξη στους τηλεοπτικούς σταθμούς TF1 και France 2 TV, με φόντο την ενεργοποίηση της διάταξης για παράκαμψη της εθνοσυνέλευσης ώστε να θεσπιστεί η μεταρρύθμιση για το συνταξιοδοτικό και τις μαζικές κινητοποιήσεις που έχουν ενταθεί στη Γαλλία μετά την εξέλιξη αυτή.
Ο Γάλλος πρόεδρος απευθύνεται στον γαλλικό λαό, δύο ημέρες αφότου η κυβέρνηση «επιβίωσε» οριακά από την πρόταση δυσπιστίας βουλευτών της αντιπολίτευσης.
Στη συνέντευξη του, ο Μακρόν χαρακτήρισε τον κυβερνητικό νόμο για το συνταξιοδοτικό «αναγκαίο» και ξεκαθάρισε ότι θα τεθεί σε εφαρμογή μέχρι το τέλος του έτους.
«Πιστεύετε ότι εμένα μου αρέσει που προχωρώ σε αυτή τη μεταρρύθμιση; Οχι», συνέχισε ο Μακρόν και εξέφρασε τη θέση του ότι «δεν υπάρχουν αμέτρητες επιλογές για να επέλθει ισορροπία στο ασφαλιστικό, γι’ αυτόν τον λόγο και η μεταρρύθμιση κρίνεται αναγκαία».
Σε ένα άλλο σημείο της συνέντευξης του, ο Ε. Μακρόν γνωστοποίησε την πρόθεσή του να ξεκινήσει εκ νέου διάλογος με τα συνδικάτα, ενώ εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην πρωθυπουργό Μπορν, στην οποία -όπως σημείωσε- έχει δώσει εντολή να διευρύνει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, κάτι το οποίο προσδοκά να συμβεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Οσον αφορά τις κινητοποιήσεις που μαίνονται στη Γαλλία, υποστήριξε πως σέβεται το δικαίωμα στις ειρηνικές διαδηλώσεις, αλλά πρόσθεσε ότι «η ακραία βία δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή», ενώ υποσχέθηκε ότι «θα φροντίσει για την επιστροφή της ζωής στην κανονικότητα, σε κόντρα των λίγων που θέλουν να μπλοκάρουν τις εξελίξεις».
Ο Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε, πάντως, τον «κυνισμό» ορισμένων μεγάλων εταιρειών που έχουν καταγράψει σημαντικά κατ’ εξαίρεσιν κέρδη που τους επιτρέπουν να επαναγοράσουν τις δικές τους μετοχές στο χρηματιστήριο και τους ζήτησε μία «κατ’ εξαίρεσιν συμβολή» ώστε «οι εργαζόμενοι να μπορέσουν να επωφεληθούν» από τα χρήματα αυτά. Πρόσθεσε δε ότι θα ζητήσει από την κυβέρνηση θα επεξεργασθεί μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση.
«Αν χρειαστεί να δω τη δημοφιλία μου να μειώνεται σήμερα, θα το δεχτώ», επανέλαβε ο Μακρόν, αναγνωρίζοντας την ίδια στιγμή πως «δεν έχει κατορθώσει να πείσει την κοινωνία για την αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης».
Οι δημοσκοπήσεις, άλλωστε, δείχνουν ότι η πλειοψηφία του γαλλικού λαού εναντιώνεται στη νομοθεσία για το συνταξιοδοτικό, καθώς και στην πρωτοβουλία ενεργοποίησης του 49.3 για την παράκαμψη της κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας.
Ο Μακρόν, όμως, επιμένει και δηλώνει ότι «μεταξύ της βραχυπρόθεσμης δημοσκοπικής φθοράς και του συνολικού καλού της χώρας, επιλέγει το δεύτερο».
Τέλος, ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε ότι στο εγγύς μέλλον θα υπάρξουν προτάσεις σχετικές με τον τομέα της μετανάστευσης, της αναμόρφωσης της γαλλικής βιομηχανίας, του εκσυγχρονισμού της υγείας και της παιδείας καθώς επίσης και πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ο Μακρον επισήμανε ότι πολλές από αυτές τις μεταρρυθμίσεις είναι οδυνηρές και ότι αντιλαμβάνεται τις κοινωνικές αντιδράσεις, καταλήγοντας ωστόσο ότι είναι απολύτως αναγκαίες και γι’ αυτό είναι αποφασισμένος να τις προωθήσει.