Έξι κράτη και η Ελλάδα πέτυχαν τον στόχο δαπανών για την άμυνα του ΝΑΤΟ - Απέτυχαν οι μεγάλες δυνάμεις

Οι μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης δεν κατόρθωσαν να επιτύχουν τον κοινό στόχο να δαπανήσουν το 2% της οικονομικής τους παραγωγής για την άμυνα, σύμφωνα με έκθεση του ΝΑΤΟ που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Το χειρότερο, ωστόσο, είναι ότι σε ολόκληρη τη στρατιωτική συμμαχία, μόνο επτά από τα 30 μέλη ξόδεψαν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα το 2022.

Και παρόλο που το ποσοστό αυτό ισοδυναμεί με δισεκατομμύρια, αξιωματούχοι και ειδικοί προειδοποιούν ότι τα μέλη του οργανισμού θα χρειαστεί να ξοδέψουν πολύ περισσότερα για να διασφαλίσουν την ασφάλειά του.

Τα νούμερα, που αποτελούν εκτιμήσεις του ΝΑΤΟ για το 2022, δείχνουν ότι ενώ οι σύμμαχοι διοχετεύουν σημαντικά περισσότερα χρήματα στους στρατούς τους εδώ και χρόνια, πολλοί εξακολουθούν να υστερούν σε μεγάλο βαθμό από τον στόχο της συμμαχίας για τις δαπάνες, που τέθηκε σε ισχύ το 2014, και ορίζει δαπάνες της τάξης του 2% για την άμυνα για μια δεκαετία.

Μόνο η Ελλάδα και άλλες έξι χώρες πέτυχαν τον στόχο του ΝΑΤΟ για το 2% στις αμυντικές δαπάνες

Από τα 30 μέλη, μόνο η Ελλάδα, η Πολωνία, τα κράτη της Βαλτικής, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες ξόδεψαν περισσότερο από το 2% της οικονομικής τους παραγωγής για την άμυνα πέρυσι, όπως δείχνει η ετήσια έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Ατνίθετα, η Γερμανία περιορίστηκε στο 1,49%, η Ιταλία στο 1,51% και η Γαλλία στο 1,89%.

Η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλας, η χώρα της οποίας έφτασε το 2,12% πέρυσι σύμφωνα με την έκθεση, δήλωσε την Τρίτη ότι «σοκαρίστηκε αρκετά» όταν διαπίστωσε ποιος εκπληρώνει τον στόχο και ποιος όχι.

«Δεν είναι δυνατόν. Νομίζω ότι όλοι πρέπει να καταλάβουν, γνωρίζοντας και βλέποντας τι συμβαίνει στην Ουκρανία, ότι δεν έχουμε αυτόν τον χρόνο», δήλωσε η ίδια στο Politico.

Η έκθεση υπογραμμίζει, ωστόσο, πως οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ επενδύουν συνεχώς και τώρα ξοδεύουν πολύ περισσότερα από ό,τι όταν συμφωνήθηκε για πρώτη φορά ο στόχος.

«Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι και ο Καναδάς αύξησαν τις αμυντικές δαπάνες για όγδοη συνεχή χρονιά. Συνολικά, τα τελευταία οκτώ χρόνια, αυτή η αύξηση πρόσθεσε 350 δισεκατομμύρια δολάρια για την άμυνα», ανέφερε η έκθεση.

Σχέδια για τόνωση των επενδύσεων στο ΝΑΤΟ

Παρόλα αυτά, η Αμερική παραμένει ο «κροίσος» του ΝΑΤΟ. Ενώ οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν το 54% του οικονομικού αποτυπώμτος της συμμαχίας, συνεισφέρουν το 70% των αμυντικών δαπανών, σημειώνει η έκθεση.

Η επόμενη χώρα με τις μεγαλύτερες δαπάνες, το Ηνωμένο Βασίλειο, καλύπτει περίπου 6% των συνολικών δαπανών της συμμαχίας, ενώ η Γερμανία βρέθηκε περίπου στο 5%.

Ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει την ευαίσθητη δυναμική της συμμαχίας, είπε ότι αυτό που έχει σημασία είναι η θετική τροχιά και ότι πολλοί σύμμαχοι έχουν σχέδια για την ενίσχυση των επενδύσεων.

«Ορισμένα έθνη έχουν ήδη ανακοινώσει στόχο τουλάχιστον 2,5%, αρκετά ακόμη υψηλότερο… υπάρχουν έθνη που δεν έχουν εκπληρώσει αυτή τη φιλοδοξία, αλλά τουλάχιστον έχουν ένα σχέδιο. Η τάση είναι θετική, αν και πρέπει να επενδύσουμε περισσότερα», είπε ο διπλωμάτης.