Με οριακή πλειοψηφία κατάφερε να επιβιώσει η γαλλική κυβέρνηση, στην ψηφοφορία για τη διακομματική πρόταση μομφής, η οποία δεν εγκρίθηκε για 9 ψήφους.
Η γαλλική Εθνοσυνέλευση καταψήφισε την πρώτη από τις δύο προτάσεις μομφής κατά της γαλλικής κυβέρνησης για το σχέδιο μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού της συστήματος. Η συγκεκριμένη ήταν αυτή που είχε τις πιθανότητες να κερδίσει τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων.
Η πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε ότι η πρόταση συγκέντρωσε 278 ψήφους από τις 287 ψήφους που απαιτούνται για την πτώση της κυβέρνησης. Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, οι βουλευτές της Αριστεράς φώναζαν «παραίτηση, παραίτηση» προς τους υπουργούς. Μεταξύ αυτών και η πρωθυπουργός.
Οι βουλευτές αναμένεται τώρα να ψηφίσουν για μια δεύτερη πρόταση μομφής, που κατατέθηκε από την ακροδεξιά, η οποία δεν έχει καμία πιθανότητα να εγκριθεί. Στη συνέχεια, η μεταρρύθμιση θα θεωρηθεί ότι εγκρίθηκε οριστικά.
Η απόφαση του Μακρόν για αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη έχει προκαλέσει πρωτόγνωρο αναβρασμό στη Γαλλία, ενώ οι πολίτες αντιδρούν και στην επιβολή του νομοσχεδίου κάνοντας χρήση των ειδικών συνταγματικών εξουσιών.
Νωρίτερα η Μαρίν Λε Πεν ανακοίνωσε ότι καταθέτει ένσταση στο Συνταγματικό Συμβούλιο κατά της νομοθεσίας. Από την πλευρά της, η Γαλλίδα πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι ένας «συμβιβασμός». Μάλιστα, είπε ότι η χρήση του άρθρου για την παράκαμψη της ψηφοφορίας ήταν «βαθιά δημοκρατική» σύμφωνα με το σύνταγμα της Γαλλίας που θέσπισε ο Σαρλ ντε Γκωλ.