Ο Ερντογάν προκήρυξε και επίσημα τις εκλογές στην Τουρκία για τις 14 Μαΐου

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν προκήρυξε επισήμως τις προεδρικές και τις βουλευτικές εκλογές για την 14η Μαΐου υπογράφοντας την απόφαση κατά την διάρκεια τελετής που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση.

«Η χώρα μας θα μεταβεί στις κάλπες για να εκλέξει τον πρόεδρο και τους βουλευτές της στις 14 Μαΐου», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν κατά την ομιλία του μετά την υπογραφή της απόφασης.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu: «Με την εξουσιοδότηση που παρέχει το άρθρο 116 του Συντάγματός μας, υπέγραψα την απόφαση να επικαιροποιήσω την ημερομηνία των εκλογών που θα διενεργούνταν στις 18 Ιουνίου, στις 14 Μαΐου. Μετά από αυτήν την απόφαση, που θα δημοσιευτεί αύριο στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, την πρώτη Κυριακή μετά από 2 μήνες, το έθνος μας θα προσέλθει στις κάλπες για να εκλέξει τον πρόεδρο και τους βουλευτές».

Ερντογάν: Η Τουρκία δεν μπορεί να χάσει χρόνο

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στο μείζον θέμα που τίθεται πριν από τις κάλπες στη γείτονα, δηλαδή τις σεισμικές δονήσεις που άφησαν πίσω τους χιλιάδες νεκρούς και καθιστούν επιτακτική την ανάγκη ανοικοδόμησης σε πλήθος πόλεων και περιοχών.

«Ο στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε 319.000 κατοικίες μέσα σε έναν χρόνο και να τις παραδώσουμε άμεσα στους δικαιούχους», τόνισε.

«Είμαστε αποφασισμένοι μα εργαστούμε μέχρι να δημιουργήσουμε νέους, ασφαλείς, και ειρηνικούς χώρους διαβίωσης για 3.5 εκατομμύρια ανθρώπους ολοκληρώνοντας ένα βήμα τη φορά, μέσω της συνετής εφαρμογής των αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν με ισχυρή πολιτική βούληση».

Σε σχέση, δε, με όσους προτίθενται να κατέβουν στις εκλογές με το κόμμα του, το AKP, ο Ερντογάν έθεσε ως όρο την υποβολή ενός μίνιμουμ ποσού που θα καθοριστεί στους λογαριασμούς της Υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστροφών (AFAD).

«Η Τουρκία δεν μπορεί να χάσει χρόνο, να αποσπαστεί η προσοχή της ή να ξοδέψει την ενέργειά της χωρίς λόγο», πρόσθεσε, για να συνοψίσει πως «στην εκλογική διαδικασία, η ατζέντα μας θα συνίσταται στο να θεραπεύσουμε τις πληγές των θυμάτων και να αποζημιώσουμε τις ζημιές – κοινωνικές και οικονομικές- που άφησε πίσω της αυτή η καταστροφή».

«Καλούμε όλα τα κόμματα σε έναν αγώνα, στις 14 Μαΐου, που θα σβήσει τα ίχνη της 6ης Φεβρουαρίου, λέγοντας πως τώρα είναι η ώρα για την Τουρκία. Περιμένουμε ανταπόκριση από όλους σε αυτό το ειλικρινές κάλεσμα» ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ σημείωσε πως θα είναι μια «προεκλογική εκστρατεία χωρίς μουσική».