Ο Πούτιν επιβεβαιώνει τη ληστεία σιτηρών της Ουκρανίας

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές εξαγωγές σιτηρών θα αυξηθούν σημαντικά, φέτος. «Οι Ρώσοι αγρότες είχαν μια μεγάλη σοδειά -παρήγαγαν περισσότερους από 150 εκατομμύρια τόνους σιτηρών, μεταξύ των οποίων και πάνω από 100 εκατομμυρίων τόνους σιταριού», είπε ο Πούτιν στην ομιλία του στην Δούμα, σύμφωνα με το περιοδικό Top Agrar.

Ο Πούτιν παραδέχτηκε όμως ότι δεν προήλθε από τη Ρωσία όλη η συγκομιδή των σιτηρών: «Μέρος της σοδειάς μεταφέρθηκε από την Ουκρανία. Έτσι, έχουμε σημειώσει πρόοδο και σε άλλα οικονομικά μέτωπα», είπε ο Ρώσος πρόεδρος επιβεβαιώνοντας τις καταγγελίες της Ουκρανίας, εδώ και μήνες.

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία Nasa έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με αυτό τον Δεκέμβριο με την αξιολόγηση των δορυφορικών εικόνων από την Ουκρανία, μέσω του προγράμματος «Harvest»: «Η ανάλυση έδειξε ότι 5,8 εκατομμύρια τόνοι σιταριού συλλέχθηκαν σε περιοχές της Ουκρανίας που δεν ήταν υπό ουκρανικό έλεγχο.»

Αυτό αντιστοιχεί σε οικονομική απώλεια τουλάχιστον 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Αλλά και Ρώσοι αξιωματικοί στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας, είχαν αναφέρει ότι μεγάλες ποσότητες σιτηρών μεταφέρονταν αποστέλλονταν εκτός της χώρας, στη Ρωσία.

Η ειδικός διεθνούς δικαίου Παουλίνα Στάρσκι από το Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ είχε καταγγείλει τον περασμένο Οκτώβριο, «παράνομη ιδιοποίηση σιτηρών από Ουκρανικές περιοχές σε μεγάλη κλίμακα, η οποία είναι αυθαίρετη και θα μπορούσε να είναι έγκλημα πολέμου» .

Ρώσοι διπλωμάτες ισχυρίστηκαν πάντως ότι η Ρωσία δεν χρειάζεται Ουκρανικό σιτάρι, ειδικά επειδή αυτό «είναι κατώτερο από το ρωσικό προϊόν ,σε ποιότητα»!