Πόλεμος Ουκρανία: Πάνω από 8.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξή του

Πάνω από 8.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία σχεδόν πριν από ένα χρόνο, δήλωσε σήμερα η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ο νέος απολογισμός αποτελεί σημαντική ανοδική αναθεώρηση από την προηγούμενη καταμέτρηση των 7.199 νεκρών από την αρχή της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.

Η αποστολή ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ, που έχει δεκάδες παρατηρητές στη χώρα, δήλωσε ότι αναμένει ο πραγματικός απολογισμός να είναι «σημαντικά υψηλότερος» από την επίσημη καταμέτρηση καθώς η διαδικασία επιβεβαίωσης των απωλειών συνεχίζεται.

Καθημερινά σκοτώνονται ή τραυματίζονται τέσσερα παιδιά

Τέσσερα παιδιά σκοτώνονται ή τραυματίζονται καθημερινά κατά μέσον όρο στον πόλεμο στην Ουκρανία, επισημαίνει έκθεση μη κυβερνητικής οργάνωσης, υπογραμμίζοντας πως στην πραγματικότητα, ο απολογισμός των θυμάτων μάλλον είναι ακόμη πιο βαρύς.

Ο πόλεμος, που θα κλείσει έναν χρόνο την Παρασκευή, είναι καταστροφή για τα παιδιά, τόνισε η Ίνγκερ Άσινγκ, η διευθύνουσα σύμβουλος της Save the children, παρουσιάζοντας την έκθεση της οργάνωσής της.

Κατά το κείμενο της ΜΚΟ, παιδιά έχουν μετατραπεί σε θύματα μερικών από τα πιο φρικιαστικά εγκλήματα κατά τη διάρκεια του πολέμου, συμπεριλαμβανομένων βασανισμών, σεξουαλικής βίας και φόνων. Πολλά από τα εγκλήματα δεν καταγράφονται.

Κάθε παιδί στην Ουκρανία έχει περάσει κατά μέσο όρο 920 ώρες —ή με άλλα λόγια πάνω από έναν μήνα— σε υπόγεια καταφύγια αφότου άρχισε ο πόλεμος, κατά τα στοιχεία της Save the children. Η κατάσταση είναι χειρότερη κοντά στα μέτωπα.

Το να παγιδεύεται κανείς κάτω από τη γη είναι φρικτή εμπειρία που τα παιδιά δεν θα ξεχάσουν ποτέ, επισήμανε η κυρία Άσινγκ. Πολλά από τα παιδιά στην Ουκρανία ζουν σε μόνιμη κατάσταση τρόμου, πρόσθεσε.

Επιπλέον, υποφέρουν από τον φόβο πως θα χάσουν τους συγγενείς τους ή ότι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τον τόπο όπου ζουν, πρόσθεσε η σουηδή ακτιβίστρια.

Η Save the Children απηύθυνε έκκληση οι στρατιωτικοί να μην πλήττουν αμάχους και πολιτικά κτίρια, ιδίως σχολεία, σπίτια και νοσοκομεία. Όσοι παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο πρέπει να λογοδοτούν, επέμεινε.

Η ΜΚΟ θεωρεί σημαντικό να προσφέρεται ψυχολογική υποστήριξη στα παιδιά και να έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν στο σχολείο. Σε πολλές περιοχές, η παράδοση μαθημάτων είναι εφικτή μόνο χάρη σε ψηφιακές πλατφόρμες, όμως τα παιδιά που διαθέτουν τις απαραίτητες συσκευές μετά βίας φθάνουν το ένα στα τρία.

Από το ξέσπασμα του πολέμου την 24η Φεβρουαρίου 2022 έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί πάνω από 18.600 άμαχοι, θύμισε η Save the children, επικαλούμενη επαληθευμένους αριθμούς των Ηνωμένων Εθνών. Ο απολογισμός των θυμάτων στις τάξεις των αμάχων θεωρείται βέβαιο πως είναι πολύ υψηλότερος στην πραγματικότητα.