Σεισμός στην Τουρκία: «Κοινό μυστικό» των σεισμολόγων ένας ισχυρός σεισμός στην Κωνσταντινούπολη

Ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από τον φονικό σεισμό των 7.7 Ρίχτερ στην Τουρκία, με τη χώρα να ανακοινώνει επίσημα σήμερα πως ξεπέρασαν τους 30.000. Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος ανέφερε πως οι διασωθέντες έχουν ξεπεράσει τους 8.000 και ευχαρίστησε τη διεθνή κοινότητα για την αποστολή των διασωστικών συνεργείων.

 

Όπως όλα δείχνουν, βάσει δηλώσεων σεισμολόγων ανά τον κόσμο, τα δεινά της γειτονικής χώρας ίσως να επεκταθούν και στην πόλη της Κωνσταντινούπολης, καθώς οι ειδικοί μιλούν ανοιχτά και ξεκάθαρα πως ένας επερχόμενος ισχυρός σεισμός στην Πόλη αποτελεί θέμα χρόνου.

Τον εν λόγω ισχυρισμό επιβεβαίωσε και ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδίλης, μιλώντας στην ΕΡΤ3. Ο ίδιος δήλωσε πως η πιθανότητα ενός ισχυρού σεισμού στην Κωνσταντινούπολη είναι κάτι που αποτελεί θέμα συζήτησης μεταξύ των σεισμολόγων εδώ και χρόνια, και αποτελεί «κοινό μυστικό».

Εξήγησε πως «υπάρχει ένα κομμάτι του ρήγματος της βόρειας Ανατολίας, που φαίνεται ότι κατά μήκος του δεν έχει γίνει κάποια κίνηση εκεί στο πρόσφατο παρελθόν και η κίνηση αυτή θα συνοδευτεί με έναν ισχυρό σεισμό κοντά στην Κωνσταντινούπολη».

 

«Το ερώτημα δεν είναι ‘εάν’ αλλά το ‘πότε’»

Την έντονη ανησυχία τους για το χτύπημα του Εγκέλαδου στην Κωνσταντινούπολη εκφράζουν και οι Τούρκοι σεισμολόγοι.

Ο Σουκρού Ερσόι, καθηγητής γεωλογίας στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο Yıldız ερωτώμενος για το ενδεχόμενο ενός σεισμού άνω των 7 Ρίχτερ στην περιοχή απάντησε: «Το πραγματικό ερώτημα δεν είναι αν θα συμβεί ισχυρός σεισμός στην Κωνσταντινούπολη, αλλά πότε θα συμβεί. Με τα δεδομένα που έχουμε για τους προηγούμενους σεισμούς και ορισμένα μοντέλα , μπορούμε να πούμε ότι ο σεισμός της Κωνσταντινούπολης είναι κοντά. Δεν θα εκπλαγούμε αν χτυπήσει…».

Την ίδια άποψη με τον Ερσόι συμμερίζεται και ο ο Γερμανός καθηγητής Γεωφυσικής Ντίτριχ Λάνγκε, που μελετά το τμήμα του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας.

«Το ερώτημα δεν είναι αν θα γίνει σεισμός στην Κωνσταντινούπολη, αλλά το πότε. Ίσως αύριο, ίσως σε 50 χρόνια ή ίσως θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος» δηλώνει ο ίδιος.

«Η κατάσταση στην Κωνσταντινούπολη δεν είναι καθόλου καλή»

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ακόμη πιο σαφής επάνω στο θέμα υπήρξε ο γνωστός Τούρκος καθηγητής, Νατζί Γκιορούρ ο οποίος είχε προβλέψει τον σεισμό του Καχραμάνμαρας.

Ο ίδιος αναφερόμενος στον μεγάλο σεισμό του 1999 στον Μαρμαρά, δήλωσε πως τότε είχε ειπωθεί πως αναμενόταν νέος σεισμός σε περίπου 30 χρόνια, με ένα ποσοστό του 62%. Τώρα μετά από 23 χρόνια (από το 1999) η πιθανότητα έχει αυξηθεί στο 80%.

«Η κατάσταση στην Κωνσταντινούπολη δεν είναι καθόλου καλή. Όλες οι επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι έρχεται η ώρα της Κωνσταντινούπολης. Είχε ειπωθεί το 1999 ότι αναμενόταν σεισμός σε περίπου 30 χρόνια. Έχουν περάσει ήδη 23 χρόνια, από τότε. Η πιθανότητα να ξεσπάσει σεισμός πάνω 7 στην Κωνσταντινούπολη έχει αυξηθεί στο 80%. Αν θα γίνει σεισμός στην Κωνσταντινούπολη, θα έχουμε περισσότερες καταστροφές από το Καχαραμανμαράς» κατέληξε ο καθηγητής.

«Δεν είναι έτοιμη για ένα τέτοιο χτύπημα»
Η Τουρκία στέκεται πάνω σε δύο ρήγματα, το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας και το ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας, γι’ αυτό και ως χώρα δίνει συχνότερα σεισμούς.

Σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις των γεωλόγων ανά τον κόσμο η Κωνταντινούπολη θα πέσει θύμα σεισμικής δόνησης άνω των 7 Ρίχτερ μέσα στα επόμενα 70 χρόνια.

«Αν αυτό συμβεί θα έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς λόγω του μεγάλου πληθυσμού της και τα κτίρια της δεν είναι έτοιμα για ένα τέτοιο χτύπημα», εξηγεί η Τζοάνα Φορ Γουόλκερ, καθηγήτρια της γεωλογίας των σεισμών και του περιορισμού του ρίσκου της καταστροφής στο ινστιτούτο Institute for Risk & Disaster Reduction στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου.