Τουλάχιστον 26 νεκροί και πάνω από 2000 τραυματίες από τις πυρκαγιές στη Χιλή (video)

Η Χιλή έχει θρηνήσει τουλάχιστον 26 ανθρώπους από τις πυρκαγιές που μαίνονται για περισσότερο από μια εβδομάδα στην χώρα.

Πάνω από 2.000 έχουν τραυματιστεί και 1.500 σπίτια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς από τις πυρκαγιές, αφήνοντας χιλιάδες ανθρώπους άστεγους, ενώ ο καύσωνας έχει τυλίξει την περιοχή με θερμοκρασίες που αγγίζουν τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Χιλής επιβεβαίωσε, σύμφωνα με το ABC News, ότι μέχρι στιγμής περισσότερα από 890.000 στρέμματα δασών έχουν καταστραφεί.

Πάνω από 6.000 πυροσβέστες -πολλοί από τους οποίους κυρίως εθελοντές- βρίσκονται επί του παρόντος στην πρώτη γραμμή προσπαθώντας να ελέγξουν τις περισσότερες από 323 ενεργές πυρκαγιές, συμπεριλαμβανομένων 90 που βρίσκονται εκτός ελέγχου, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Οι ειδικοί του καιρού λένε ότι η ξηρασία που επικράτησε στη Χιλή οφείλεται σε ένα μείγμα κλιματικής αλλαγής και μιας καιρικής συνθήκης στον Ειρηνικό Ωκεανό που ονομάζεται La Nina. Ο συνδυασμός αυτών των συνθηκών επέτρεψε τη δημιουργία ισχυρότερων ανέμων από τον ωκεανό προς τη Χιλή και υπήρξε καταλύτης για την εξάπλωση αυτών των πυρκαγιών.

Η κυβέρνηση της Χιλής έθεσε τώρα τρεις περιφέρειες στο νοτιοκεντρικό τμήμα της χώρας -Biobio, La Araucaunia και Nuble- σε κατάσταση συναγερμού και η υπουργός Εσωτερικών της Χιλής Καρολίνα Τόχα είπε ότι θα κηρυχτεί απαγόρευση κυκλοφορίας σε αυτές τις περιοχές, με την κατάσταση να δείχνει ότι χειοτερεύει.