Σεισμός στην Τουρκία: Μετατοπίστηκε κατά τρία μέτρα η αραβική τεκτονική πλάκα και η Τουρκία μετακινήθηκε... νοτιοδυτικά
Εξακολουθεί να μονοπωλεί τα μέσα ενημέρωσης ολόκληρου του κόσμου η είδηση για το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου στη γειτονική χώρα που κόστισε τη ζωή σε πάνω από 2.000 ανθρώπους, σκορπίζοντας παράλληλα και εκατοντάδες θανάτους στη Συρία. Συνολικά, εκτιμάται ότι τα θύματα είναι τουλάχιστον 2.300. Με τον τραγικό απολογισμό να αυξάνεται ώρα με την ώρα, οι ειδικοί προσπαθούν να εξηγήσουν πώς προκλήθηκε το φαινόμενο και πόσο θα επηρεάσει τις γύρω περιοχές.
Αφιερώνοντας το πρωτοσέλιδό της στον σεισμό 7,8 Ρίχτερ που έπληξε τα ξημερώματα την Τουρκία και τη Συρία, η εφημερίδα Corriere della Sera συνομίλησε με τον πρόεδρο του INGV (Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας), Κάρλο Ντολιόνι, ο οποίος υπογράμμισε ότι η τεκτονική πλάκα της Ανατολίας μετακινήθηκε κατά τρία ολόκληρα μέτρα.
«Αυτό που συνέβη, είναι πως αυτό που ονομάζουμε αραβική πλάκα, μετακινήθηκε κατά περίπου τρία μέτρα σε βορειοανατολική-νοτιοδυτική κατεύθυνση σε σχέση με την πλάκα της Ανατολίας» είπε ο Κάρλο Ντολιόνι, προσθέτοντας ότι «το ρήγμα ενεργοποιήθηκε για τουλάχιστον 150 χιλιόμετρα, με μετατόπιση ακόμη και μεγαλύτερη από τρία μέτρα».
Όπως ανέφερε, «όλα συνέβησαν μέσα σε λίγες δεκάδες δευτερόλεπτα, εκπέμποντας αυτό τον σεισμό μεγέθους 7,8-7,9 βαθμών Ρίχτερ».
Μάλιστα, σύμφωνα με τον καθηγητή, η Τουρκία μετακινήθηκε νοτιοδυτικά… «Πρόκειται για μια διαχρονική κίνηση, το επίπεδο του ρήγματος είναι πολύ κεκλιμένο και κατά τη διάρκεια του συμβάντος, παρατηρείται οριζόντια μετατόπιση των δύο πλευρών του ρήγματος. Οι δύο πλευρές κινήθηκαν η μία σε σχέση με την άλλη. Με άλλα λόγια, είναι σαν η Τουρκία να έχει μετακινηθεί σε σχέση με την αραβική πλάκα προς τα νοτιοδυτικά».
Αναφερόμενος στον κίνδυνο για τσουνάμι στις ιταλικές ακτές που τελικά ήρθη πριν από λίγες ώρες, ο Ντολιόνι τόνισε ότι «δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να επαναληφθεί από κατολισθητικά φαινόμενα στην Ανατολική Θάλασσα». Σύμφωνα με τον γεωφυσικό, αυτά τα συμβάντα «μπορούν να ακολουθηθούν από εξίσου σημαντικά, αν όχι πιο σημαντικά γεγονότα» όπως και «συνέβη στην ίδια την Τουρκία κατά τον σεισμό που μαστίγωσε τη χώρα το 1999»
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με το εάν θα πρέπει να ανησυχούν οι χώρες που βρίσκονται στη Δυτική Μεσόγειο, ο πρόεδρος του Ιταλικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής τόνισε πως «πρόκειται για δραστηριότητες που δεν σταματούν ποτέ» και μάλιστα συνιστά να διατηρηθεί η προσοχή σε υψηλό επίπεδο και στην Ιταλία, παρόλο που ο σεισμός «απέχει πολύ από το ιταλικό γεωλογικό σύστημα».
Την ίδια ώρα, ένας Τούρκος γεωφυσικός υπογραμμίζει ότι ο σεισμός των 7,8 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ «είχε την ισχύ 130 πυρηνικών βομβών». Σε συνέντευξή του στην «Cumhuriyet», ο καθηγητής Övgün Ahmet Ercan προειδοποίησε επίσης ότι ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να αγγίξει τις 6.000, αν ληφθεί υπόψη ο αριθμός των κτιρίων που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.
Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Bild», επικαλούμενη τις δηλώσεις του Τούρκου γεωφυσικού, η σεισμική δόνηση που είχε επίκεντρο το Καχραμανμαράς, είχε ισχύ περίπου όσο 130 πυρηνικές βόμβες. «Ο αριθμός των κτιρίων που έχουν καταστραφεί στη χώρα» προσθέτει, «δείχνει ότι ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να φθάσει τις έξι χιλιάδες».
«Με τόσα πολλά κτίρια που έχουν καταστραφεί, ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να ξεπεράσει τις 6.000, χωρίς να υπολογίζονται οι απώλειες ζώων. Τα κτίρια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς» τόνισε ο Τούρκος καθηγητής. Υπογράμμισε επίσης ότι, οι αντίξοες συνθήκες, κάτω από τις οποίες γίνεται η επιχείρηση εντοπισμού των αγνοουμένων, αυξάνει σημαντικό τον κίνδυνο να χαθούν χιλιάδες άνθρωποι. «Οι άνθρωποι πιάστηκαν στον ύπνο όταν έγινε ο σεισμός. Αλλά και το κρύο θα αυξήσει τις ανθρώπινες απώλειες. Μπορεί να υπάρξουν άνθρωποι που θα πεθάνουν από το κρύο» υπογράμμισε ο Τούρκος γεωφυσικός.
Δεύτερος σεισμός 7,7 Ρίχτερ «χτύπησε» την Τουρκία
Υπενθυμίζεται ότι νέος μεγάλος σεισμός παρομοίου μεγέθους με αυτόν που έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 1.900 ανθρώπων σε Συρία και Τουρκία σημειώθηκε στις 12:24 (ώρα Ελλάδας) στην Τουρκία.
Δημοσιογράφος κατέγραψε τη στιγμή του μεγάλου σεισμού
Canlı yayında bir deprem daha gerçekleşti
Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana ve Malatya’da hissedilen 7,7 büyülüğünde gerçekleşen deprem esnasında, Gazeteci @thhsynkrgz Adana Çukurova Süleyman Demirel Caddesi’nde canlı yayın yapıyordu.
— Yeni Şafak (@yenisafak) February 6, 2023
Σύμφωνα με το ευρωμεσογειακό σεισμολογικό ινστιτούτο ο σεισμός ήταν μεγέθους 7,7 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ.
Το επίκεντρο του σεισμού το μεσημέρι της Δευτέρας ήταν 67χλμ. βορειοανατολικά της πόλης Καχραμανμαράς, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, σε μια από τις περιοχές δηλαδή που διεξάγονται επιχειρήσεις διάσωσης εγκλωβισμένων στα συντρίμμια.
Δείτε χάρτη με το επίκεντρο του νέου μεγάλου σεισμού στην Τουρκία
Δώδεκα λεπτά αργότερα, στις 12:36 σημειώθηκε και ένας ισχυρότατος μετασεισμός της τάξης των 6 Ρίχτερ.
Και αυτός ο σεισμός είχε επίκεντρο βορειοανατολικά της πόλης Καχραμανμαράς.
Ο νεός ισχυρότατος σεισμός προκάλεσε σκηνές πανικού στην Τουρκία καθώς είναι σε εξέλιξη οι επιχειρήσεις διάσωσης στα περίσσοτερα από 2.800 κτήρια στην Τουρκία που κατέρρευσαν από το προηγούμενο χτύπημα του εγκέλαδου.
912 οι νεκροί από τον σεισμό τα ξημερώματα της Δευτέρας
Ο νέος σεισμός στην Τουρκία σημειώθηκε λίγη ώρα μετά τις ανακοινώσεις από τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι ο αριθμός των νεκρών από τον πρωινό σεισμό των 7,8 βαθμών που έπληξε τη χώρα έφτασε τους 912, ενώ οι τραυματίες είναι 5.383.
Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να προβλέψει πόσο ακόμη θα αυξηθεί ο απολογισμός των νεκρών, καθώς συνεχίζονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Μέχρι στιγμής 45 χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια στην Τουρκία, σημείωσε ο ίδιος. Ο αριθμός των ανθρώπων που διασώθηκαν κάτω από τα ερείπια έφτασε τις 2.470.
Παράλληλα, εξίσου εφιαλτικά είναι τα νούμερα και για τη Συρία καθώς έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 320 άνθρωποι λόγω του σεισμού και οι τραυματίες είναι πάνω από 1.000.
Συγκεκριμένα ο Ερντογάν δήλωσε για τον «μεγαλύτερο σεισμό που έχει δει η Τουρκία τον τελευταίο αιώνα» πως «Μέχρι στιγμής, 912 πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους και 5.385 πολίτες έχουν τραυματιστεί. Στις επαρχίες μας όπου ο σεισμός προκάλεσε σοβαρές ζημιές, οι δραστηριότητες εντοπισμού και διάσωσης των πολιτών μας που παγιδεύτηκαν κάτω από τα κτίρια που κατέρρευσαν συνεχίζονται αδιάκοπα.
Ο αριθμός των ανθρώπων που διασώθηκαν κάτω από τα ερείπια έφτασε τις 2.470. Ο αριθμός των κτιρίων που κατέρρευσαν είναι 2.818. Η χώρα μας έχει επίσης αρχίσει να δημιουργεί επαφές για διεθνή βοήθεια. Εκτός από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, έχουμε λάβει προσφορές βοήθειας από 45 χώρες.